Hlavní obsah

Turečtí pohraničníci po syrských uprchlících střílejí, umírají i děti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Londýn
Aktualizováno

Nejméně šestnáct uprchlíků včetně tří dětí zastřelili v uplynulých čtyřech měsících turečtí strážci na hranici se Sýrií. Podle britských listů The Times a The Daily Mail to ve středu uvedla syrská exilová organizace SOHR se sídlem v Londýně.

Foto: Osman Orsal, Reuters

Uprchlíci na hranicích Sýrie s tureckou provincií Kilis

Článek

Syrští uprchlíci jsou „buď pochytáni, nebo zastřeleni“, řekl The Times jeden turecký pašerák. „Turečtí vojáci dřív uprchlíkům s přechodem pomáhali, nosili jim tašky. Teď po nich střílejí,“ dodal.

Skutečný počet zastřelených je podle listu, jemuž případy střelby potvrdil syrský policista, zřejmě vyšší. Přesné určení ale není možné s ohledem na situaci na syrské straně hranice. O štěstí mohou podle pašeráka hovořit ti, které střelba zasáhne už na turecké straně, protože když přežijí, odvezou je Turci do nemocnice a ponechají na svém území.

O střelbě do lidí na turecko-syrské hranici informovala už počátkem března organizace Amnesty International. Podle SOHR se jeden z incidentů stal 6. února na přechodu Rás al-Ain, jiný 5. března u Guvecci. Tehdy se psalo, že Turci zastřelili devět lidí.

Zavázali se Evropanům

Podle The Daily Mailu změnily turecké pohraniční síly přístup v prosinci. Tehdy na Turecko tlačila Evropská unie, aby omezilo počet běženců připlouvajících z Turecka do Řecka, ale současně se do Turecka vydaly další tisíce Syřanů v důsledku ofenzívy Ruska a syrské armády na severozápadě Sýrie.

Související témata:

Foto: koláž Novinky.cz s použitím Profimedia.cz

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Na území Turecka se nachází zhruba 2,5 miliónu syrských uprchlíků. Turecko prohlašuje, že i přes zpřísnění kontrol nově příchozích neodmítá ty, jejichž životy jsou v ohrožení. Na základě dohody s EU také uprchlíkům umožnilo získávat práci a usnadnilo přístup k veřejným službám včetně školní docházky.

Reklama

Související články

Platit Turecku? Vyhozené peníze, řekl Zeman

Evropská unie by podle prezidenta Miloše Zemana neměla platit Turecku miliardy eur za to, že na svém území zbrzdí migrační vlnu. Jsou to vyhozené peníze, uvedl...

Výběr článků

Načítám