Hlavní obsah

EU by měla přijmout 50 tisíc syrských uprchlíků z Turecka, řekl rakouský kancléř

Vídeň

Pokud Turecko splní své sliby a pomůže omezit počet migrantů přijíždějících do Evropy, měla by EU uvažovat o tom, že na své území vezme až 50 tisíc syrských uprchlíků, kteří jsou v Turecku. V rozhovoru pro středeční vydání německého deníku Die Welt to řekl rakouský kancléř Werner Faymann. Zemím, které by je přijaly, by se snížily kvóty.

Foto: Heinz-Peter Bader, Reuters

Rakouský kancléř Werner Faymann

Článek

„Pokud bude ochrana hranic ze strany Turecka v budoucnu fungovat tak, že se odtamtud bude dostávat do EU jen malé množství uprchlíků, pak by měli být Evropané připraveni vzít legální cestou do EU… asi 40 000 až 50 000 lidí,” uvedl Faymann. Podle něj ale může být taková možnost na stole jen tehdy, pokud Ankara ostrahu hranic výrazně zpřísní: „V žádném případě se nemůže stát, že by pohyb migrantů do Evropy dál pokračoval a EU by si ještě navíc k tomu převzala další uprchlíky z Turecka.”

Podle rakouského kancléře by se na případném přesidlování syrských uprchlíků z Turecka mělo podílet co nejvíce zemí, protože by tak ukázaly solidaritu při řešení migrační krize.

„Pokud by země EU byla připravena převzít uprchlíky přímo z Turecka, pak by bylo myslitelné, aby se takové zemi snížila povinnost přebírat uprchlíky z Řecka a Itálie,” vysvětlil kancléř.

Na systému přerozdělení 160 000 registrovaných žadatelů o azyl ze zemí nejvíce zasažených přílivem migrantů – tedy z Řecka a Itálie – se osmadvacítka už shodla, a to přes odpor některých států včetně Česka. Proti kvótám ostře vystupuje také Slovensko, Maďarsko či Rumunsko. Podle kvót zatím byl v rámci EU přesídlen jen nepatrný počet z plánovaného počtu migrantů – podle agentury APA celkem 184.

Reklama

Výběr článků

Načítám