Hlavní obsah

Turecko oznámilo, že zadrželo starší sestru Bagdádího

– Ankara

Turecko zadrželo starší sestru zabitého vůdce Islámského státu abú Bakra Bagdádího, uvedla v pondělí agentura AP s odvoláním na nejmenovaného tureckého představitele. O 65leté Bagdádího sestře Rasmíje Avadové se toho ví velmi málo. Podle tureckého je činitele podezřelá z toho, že byla zapojena do teroristické organizace.

Foto: Turkish Security Officials, Reuters

Sestra abú Bakra Bagdádího Rasmíja Avadová

Článek

Avadová byla zadržena v pondělí dnes večer během zátahu poblíž města Azáz v provincii Aleppo na severozápadě Sýrie. Jde o oblast pod správou Turecka, kterou Turecko ovládlo při prvním v pádu do Sýrie zahájeném 24. srpna 2016, kdy při operaci Štít Eufratu vytlačilo Islámský stát od svých hranic od Džarábusu po Ar-Raj a dobylo i Al-Báb a Azáz.

Bagdádího sestra byla v době zadržení spolu se svým mužem, snachou a pěti dětmi. Dospělí zadržení budou podrobeni výslechu, uvedl nejmenovaný turecký činitel. Ten zatčení Avadové označil za zpravodajský „zlatý důl“. „To, co ví o Islámském státu, může významně rozšířit naše povědomí o celé skupině a pomoci nám chytit další zločince,“ dodal.

Operace Štít Eufratu: Turecké tanky vjely do Sýrie, Islámskému státu vyrvaly dvě vesnice

Blízký a Střední východ

Iráčan Bagdádí, pocházející z města Sámarra, se zabil 26. října, když do jeho úkrytu na severu Sýrie v provincii Idlib pronikli američtí vojáci speciálních sil a chystali se ho zajmout. Nálož, kterou měl na svém těle, zabila i jeho dvě děti.

Vůdce teroristů Islámského státu abú Bakr Bagdádí je mrtev, tvrdí bezpečnostní zdroje

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám