Hlavní obsah

Turecko kašle na protesty a pokračuje v průzkumu středomořského dna

Novinky,
Ankara

Turecko sice kvůli protestům zrušilo plavbu lodě Oruç Reis u ostrůvku Kastelorizo, ale v dalších průzkumech dna Středozemního moře ve sporných oblastech pokračuje. Povolení k průzkumu vod u pobřeží Kypru vydalo pro loď Barbaros Hayreddin Paşa na období od 28. července do 18. srpna.

Foto: Ibrahim Laleli, ČTK/AP

Turecká výzkumná loď Oruc Reis

Článek

„Loď Barbaros Hayreddin Paşa plující pod tureckou vlajkou a její pomocná plavidla Tanux-1 a Apollo Moon provádějí průzkum seismické aktivity v souladu s mezinárodním právem,“ uvedlo Turecko v prohlášení. Průzkum mu prý umožňuje souhlas, který udělila turecké ropné firmě TPOA mezinárodně neuznávaná loutková severokyperská republika.

Povolení ale lodi nedovoluje zkoumat dno mezi Famagustou a Libanonem, spadající do kyperské výlučné ekonomické zóny.

Průzkum u Kastelriza byl ukončen poté, co Řecko uvedlo do pohotovosti své síly a vyslalo k ostrůvku svoje lodě. Krizi odvrátila německá kancléřka Angela Merkelová, která přesvědčila Turky, aby tam nevyslali své válečné lodě a ustoupili.

Řecko vyslalo lodě do Egejského moře kvůli tureckému průzkumu dna

Evropa

Ukončení průzkumu u Kastelriza označilo Turecko za projev dobré vůle, který má umožnit jednání s Řeckem.

Obě země jsou znepřátelené od roku 1974, kdy po puči na Kypru podniklo Turecko invazi na ostrov poté, co se tam k moci dostala vojenská vláda, která podporovala spojení Kypru s Řeckem.

Foto: Mapy.cz

Turecká představa jeho výlučné ekonomické zóny ve Středozemním moři

Situace mezi oběma zeměmi se vyhrotila na konci loňského roku, kdy si nově Turecko rozdělilo Středozemní moře s Libyí a odmítlo ctít požadavky Řecka, Izraele a Egypta.

Turecko si klade nároky na rozsáhlé oblasti Středozemního moře na úkor Kypru a Řecka

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám