Hlavní obsah

Řecko vyslalo lodě do Egejského moře kvůli tureckému průzkumu dna

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Atény/Ankara

Řecké námořnictvo vyhlásilo bojovou pohotovost a v úterý večer vyslalo válečné lodě do Egejského moře, protože tam podle Atén turecké lodě při zkoumání ložisek plynu vnikly do řeckých vod. Ankara toto tvrzení odmítá. Řecko požaduje po EU, aby v případě, že Turecko neustoupí, vyhlásilo sankce.

Foto: ČTK/AP

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan při projevu hrozil zbraněmi

Článek

„Námořní jednotky jsou od (úterka) rozmístěny v jižní a jihovýchodní části Egejského moře,” uvedl řecký zdroj agentury AFP, podle kterého jsou síly „připravené odpovědět na jakoukoli aktivitu”.

Turecko oznámilo plány na vyslání průzkumných lodí do sporných vod na východě Středozemního moře v úterý s tím, že začnou s průzkumem ve středu. Řecké ministerstvo pak operaci označilo za „nelegální”.

Nynější konflikt se týká vod u řeckého ostrůvku Kastelorizo, který leží pouhé tři kilometry od jižních břehů Turecka. Podle Ankary oblast spadá do kontinentálního šelfu Turecka podle toho, jak jej deklaruje OSN. Od 2. srpna však má výzkumná loď Oruc Reis se dvěma doprovodnými plavidly zkoumat i vody jižně od Rhodu a Karpatha.

Do sporu se v úterý večer vložila německá kancléřka Angela Merkelová, která se podle řeckých a německých médií telefonicky spojila s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem a s řeckým premiérem Kyriakosem Mitsotakisem. Hovory s lídry obou zemí potvrdila také mluvčí německé vlády Ulrike Demmerová.

Podle zdrojů deníku Bild do sporných vod mířilo 18 tureckých vojenských plavidel, po telefonátu Merkelové však lodě změnily kurz.

Turecko a Řecko se o práva na nerostné bohatství na východě Středozemního moře přou dlouhodobě. Turecko mimo jiné minulý rok uzavřelo kontroverzní dohodu s Libyí o rozdělení vod Středozemního moře, aniž by bralo v potaz nároky Řecka, Kypru a Egypta nebo Izraele. Ty dohody neuznaly.

Turecko si klade nároky na rozsáhlé oblasti Středozemního moře na úkor Kypru a Řecka

Evropa

Reklama

Výběr článků

Načítám