Hlavní obsah

Turecko dál bombarduje sever Iráku

– Ankara/Bagdád

Turecké letectvo provedlo v neděli další nálety na sever Iráku, kde žijí Kurdové. Oznámilo to v pondělí ráno podle listu Hürrieyt turecké ministerstvo národní obrany. Irák nálety odsuzuje, protestoval proti nim ale marně.

Foto: Umit Bektas , Reuters

Turecká F-16 shazuje bomby.

Článek

„Při našich náletech z 16. prosince bylo v oblastech Gara a Hakurk neutralizováno sedm teroristických separatistů, kteří připravovali útoky na naše základny,” uvedlo ministerstvo, přičemž termín neutralizovat používá pro zabití. Ankara za teroristické separatisty označuje příslušníky zakázané turecké Strany kurdských pracujících (PKK), kteří mají své tábory i v horách na severu Iráku.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan uvedl už minulý týden, že letectvo bombardovalo 13. prosince večer hornaté oblasti Sindžáru a Karadžaku a že podobné útoky budou pokračovat. V první oblasti však žijí především iráčtí jezídové. Část jezídů ale po vzoru kurdských milic YPG sestavila pod kurdským velením vlastní oddíly, které bojovaly proti Islámskému státu. Turecko syrské kurdské milice YPG považuje za odnož PKK.

Irák si kvůli prvním náletům předvolal 14. prosince tureckého velvyslance. Turecké ministerstvo zahraničí pak v prohlášení uvedlo, že „protiteroristické operace budou pokračovat tak dlouho, jak to bude vyžadovat bezpečnost Turecka a dokud na irácké půdě budou existovat teroristické organizace“.

Reklama

Výběr článků

Načítám