Hlavní obsah

Turecko čelí podezření, že použilo chemické zbraně proti Kurdům

Právo, KOV

Osm zabitých povstalců ze Strany kurdských pracujících (PKK), kteří zahynuli loni ve dnech 8. až 15. září při zásahu turecké armády na hranicích s Irákem, přišlo možná o život v důsledku tureckého nasazení chemických zbraní.

Foto: Yilmaz Kazandioglu, Reuters

Turecká armáda na východě země

Článek

Informoval o tom německý týdeník Der Spiegel s tím, že jejich fota byla před několika týdny dána k dispozici německým ochráncům lidských práv a poté přezkoumána jejich pravost: ukazují silně popálená a poleptaná těla. Podle dobrozdání hamburské univerzitní kliniky zemřelo těchto osm Kurdů zřejmě v důsledku použití chemických substancí.

Pokud turecká armáda skutečně použila chemické látky, bylo by to porušení konvence o zákazu používání chemických zbraní, kterou ratifikovalo i Turecko. „V takovém případě je to flagrantní válečný zločin,“ řekl Martin Dolzer, německý expert na Turecko.

Ochránci lidských práv se zatím marně dožadují vysvětlení od vlády tureckého premiéra Erdogana, která odmítá jakýkoliv komentář k případu. Akin Birdal z prokurdské opoziční strany prohlásil, že „Erdogana nezajímá porušování lidských práv, chce jen aby armáda sprovodila problém kolem PKK ze světa jakýmkoliv způsobem.“

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám