Hlavní obsah

Turci obnovili bombardování Sýrie a dobyli strategický bod

Ankara
Aktualizováno

Turecko v sobotu po několikadenní odmlce obnovilo bombardování Afrínu, kurdské enklávy na severu Sýrie. Informovala o tom turecká agentura Anadolu. Turecké jednotky a jejich spojenci dobyly strategicky důležitý kopec, který odděluje Afrín od Ankarou kontrolovaného města Azáz.

Foto: Lefteris Pitarakis, ČTK/AP

Následky útoku tureckého dělostřelectva v Sýrii

Článek

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan dnes zopakoval, že Ankara „vyčistí” celé pohraničí se Sýrií, čímž podle agentury Reuters dal najevo, že hodlá vést ofenzivu i východním směrem. Syrští Kurdové v rámci boje proti teroristické organizaci Islámský stát (IS) obsadili severovýchodní Sýrii a větší část oblastí hraničících s Turecke

Ankara operaci v Afrínu zdůvodňuje tím, že oblast ovládá syrská kurdská milice YPG, kterou považuje za teroristickou skupinu s vazbami na Stranu kurdských pracujících (PKK). Ta od roku 1984 vede ozbrojený boj za autonomní Kurdistán v Turecku.

Syrští Kurdové v sobotu oznámili, že se nezúčastní syrských mírových rozhovorů, které Rusko pořádá příští týden v Soči. Jako důvod uvedli právě situaci v Afrínu. Jednání bude bojkotovat i syrská opozice, která to oznámila už v sobotu. Naopak vyjednavač OSN Staffan de Mistura na mírovou konferenci dorazí.

Reklama

Související články

Německo hrozí Turecku kvůli invazi do Afrínu

Turecko oznámilo, že při ofenzivě do syrského Afrínu už „neutralizovalo“ 260 příslušníků kurdských milicí YP, příslušníků Strany kurdských pracujících PKK...

Výběr článků

Načítám