Hlavní obsah

Trump zvažuje vyslání vojáků do Kuvajtu kvůli výpadům proti Islámskému státu

– Washington

Administrativa amerického prezidenta Donalda Trumpa zvažuje vyslání až tisíce vojáků do Kuvajtu, kteří by sloužili jako síly rychlého nasazení proti Islámskému státu (IS). S odkazem na nejmenovaného vládního zástupce o tom ve čtvrtek informovala agentura Reuters.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Americké jednotky v Sýrii se připravují na ofenzívu RakkyVideo: Reuters

 
Článek

Trump dostal minulé pondělí na stůl od armádních stratégů návrhy možných změn v boji proti Islámskému státu, a toto je zjevně jedna z variant. Podle zdroje Reuters by nasazení předsunutých sil umožnilo vojenským velitelům na Blízkém východě větší flexibilitu a možnost rychle reagovat na možnosti a překážky na bojišti v Sýrii či Iráku.

„Je to otázka možností,“ potvrdil zdroj, podle něhož by se určení nově vyslaných jednotek lišilo od těch, které už v Kuvajtu jsou.

Podle Reuters není jasné, zda návrh má podporu ministra obrany generála Jima Mattise, o němž prezident Trump prohlásil, že se bude řídit jeho doporučeními. Mluvčí Pentagonu Jeff Davis se k tomu nevyjádřil.

K Rakce nově dorazili mariňáci

V Iráku a Sýrii působí okolo 6000 vojáků, většinou v roli poradců. Zdroje z nové administrativy podle Reuters připouštějí, že změna strategie by mohla vést k navýšení jejich počtů v Sýrii, kde se nyní Američané významně podílejí na ofenzivě arabsko-kurdských sil proti baště IS Rakce.

Deník The Washington Post v té souvislosti ve středu uvedl, že do Sýrie nově dorazila menší skupina příslušníků americké námořní pěchoty. Podle listu připravují dělostřelecké pozice na podporu ofenzivy.

Reklama

Související články

Syrská armáda opět osvobodila Palmýru

Syrská armáda za pomoci ruské letecké podpory opět ovládla Palmýru, sdělil ruský ministr obrany Sergej Šojgu prezidentovi Vladimiru Putinovi. Agentuře Interfax...

Výběr článků

Načítám