Hlavní obsah

Trump jadernou dohodu s Íránem vypoví, řekl po společném jednání Macron

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Francouzský prezident Emmanuel Macron na základě výroků svého amerického kolegy Donalda Trumpa usuzuje, že hlava Spojených států vypoví mezinárodní jadernou dohodu s Íránem. Zda k takovému kroku Trump rozhodne již v květnu, ale Macron neví.

Foto: Carlos Barria, Reuters

Americký prezident Donald Trump (vlevo) při setkání se svým francouzským protějškem Emanuelem Macronem.

Článek

"Nevím, jaké bude americké rozhodnutí, ale racionální analýzy všech Trumpových prohlášení mě nevedou k tomu, abych věřil, že udělá všechno proto, aby zůstal v JCPOA (Společný všeobecný akční plán, oficiální název jaderné dohody pozn. red.)," prohlásil Macron na středeční tiskové konferenci před odletem z USA do Francie.

Írán ujednání uzavřel v roce 2015 se šesti mocnostmi, mezi nimiž byly vedle Francie a USA také Británie, Německo, Čína a Rusko. Účelem dohody bylo pozastavit íránský jaderný program výměnou za zmírnění protiíránských sankcí. V USA se uvolnění sankcí schvaluje každých 120 dní a Trump se musí k případnému dalšímu období vyslovit do 12. května.

Trump nevylučuje novou podobu dohody

Dohoda má časově omezenou platnost a podle Trumpa, stejně jako podle Izraele, Íránu nezabrání obstarat si nakonec jaderné zbraně. Macron po úterním setkání s Trumpem v Bílém domě prohlásil, že nevylučuje vyjednání nové podoby dokumentu. Stávající dohodu ale zcela opustit nechce, naopak navrhuje její rozšíření. Jako příklad uvedl balistický program Teheránu, který je zdrojem napětí v regionu.

Írán ale jakékoli změny v dohodě vylučuje, odmítá také její rozšíření. Rusko, které bylo signatářem dohody, ve středu vyjádřilo pochyby o možnosti znovu vyjednávat o nové dohodě.

Anketa

Měl by podle vás Donald Trump vypovědět jadernou dohodu s Íránem?
Ano
18,4 %
Ne
81,6 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 663 čtenářů.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám