Hlavní obsah

Třetí trest smrti pro chemického Alího

– BAGDÁD

Třetí trest smrti dostal v pondělí Alí Hasan Madžíd, přezdívaný kvůli použití plynu proti Kurdům Chemický Alí. Tento bratranec popraveného iráckého diktátora Saddáma Husajna dostal potřetí nejvyšší trest za krvavé potlačení šíitského povstání v roce 1999. Dosud nebyl popraven.

Foto: Nikola Solic, Reuters

Alí Hassan al-Madžíd známý pod přezdívkou "Chemický Alí" u soudu v Bagdádu

Článek

Pondělní rozsudek se týká násilného potlačení šíitských protestů, jež následovaly po zavraždění významného šíitského duchovního ajatolláha Muhammada Sádika Sadra v roce 1999. Podle stoupenců ajatolláha připravili duchovního o život Saddámovi agenti.

Za svůj podíl na zabíjení a mučení šíitů a jejich vyhánění z domovů v roce 1999 dostali trest smrti také někdejší šéf rozvědky a bývalý vysoký představitel Saddámovy strany Baas. Další čtyři někdejší Saddámovi činitelé byli odsouzeni na doživotí, naopak osvobozen byl bývalý irácký vicepremiér Tárik Azíz.

Madžíd byl již k trestu smrti odsouzen za účast na genocidě Kurdů při operaci Anfál, kdy v roce 1988 podle odhadů zemřelo 180 000 lidí. Madžíd proti Kurdům použil chemické zbraně. Druhý trest smrti dostal za zásah proti šíitům, kteří se vzbouřili proti Bagdádu na jihu Iráku po válce v Perském zálivu v roce 1991. Madžíd byl tehdy ministrem vnitra; zásah vládních jednotek znamenal smrt pro 100 000 šíitů.

Madžíd je rovněž jedním z obžalovaných v procesu vedeném proti osobám, které nechaly v roce 1992 zavraždit 42 obchodníků za údajné manipulace s cenami zboží. Tito obchodníci byli pozatýkáni na tržištích v Bagdádu a po bleskovém procesu popraveni.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám