Hlavní obsah

Televizní štáb natočil dojemné shledání iráckého vojáka s matkou

– Mosul

Dva roky nasazoval irácký voják Saad život v boji s fanatiky Islámského státu a toužil po jediném. Znovu spatřit svou rodinu. Před pár dny se dočkal. V jednom z autobusů s osvobozenými civilisty znovu spatřil svou matku. Živou a zdravou. Dojemné shledání natočil štáb BBC.

Foto: Alaa Al-marjani, Reuters

Irácká armáda nedaleko Mosulu

Článek

„Tvoje rodina? Myslím, že jsou v autobuse hned za námi,“ řekl Saadovi chlapec, který ho pravděpodobně zná z Mosulu. Načež se voják a za ním i kameraman britské televize rozbíhají vstříc druhému autobusu. V něm je skutečně vojákova matka a Saad propuká v dojatý pláč.

„Nebreč, jsi chlap,“ směje se šťastná matka a objímá syna, načež se Saad objímá i s dalšími ženami v autobuse.

Irácká armáda zahájila ofenzivu s cílem osvobodit Mosul 17. října. Druhé největší irácké město islamisté obsadili již v roce 2014. Do bojů je nasazeno na 100 tisíc vojáků, policistů, pešmergů a šíitských milicionářů. Na začátku listopadu speciální oddíly vstoupily na východní mosulské předměstí, ale narazily na tvrdý odpor islamistů.

Související téma:

Postupují pomalu, protože se obávají obětí mezi civilisty. Objevily se již informace, že radikálové používají místní obyvatele jako lidské štíty. Islamisté se rovněž důkladně opevnili, na vojáky nastražili množství výbušnin a podnikají i sebevražedné atentáty.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám