Hlavní obsah

Islámský stát v Mosulu rozestavěl dřevěné makety tanků a figuríny bojovníků

– Bagdád • Aktualizováno

Bojovníci Islámského státu (IS) rozestavěli v Mosulu dřevěné makety tanků a vojenských vozidel humvee i malované figuríny. Mají sloužit k oklamání amerických a iráckých letadel, která ze vzduchu podporují ofenzívu pozemních sil. Informovala o tom agentura Reuters.

Foto: Reuters

Bojovník Islámského státu s vlajkou v Mosulu

Článek

První makety se dostaly do rukou irácké armády minulý týden po dobytí cvičiště na severu Mosulu. To, že jde o napodobeniny, je zblízka patrné hned na první pohled, ale zdálky si je lze splést se skutečnými vozy a bojovníky IS, napsala Reuters.

Maketa z dílny Islámského státu.

Podle mluvčího amerického letectva Johna Dorriana používá IS makety už delší dobu. „Říkáme tomu taktické klamání,“ potvrdil mluvčí a také poznamenal, že tato taktika není tak znepokojivá jako jiné činy, jichž se extremisté dopouštějí. Jako příklad uvedl zapálení chemického závodu či ropných polí.

Irácké síly v součinnosti s kurdskými a šíitskými milicemi zahájily ofenzívu proti Mosulu minulý měsíc. Americké letectvo jim poskytuje vzdušnou podporu. Spojenci dobyli předměstí a postupují do středu města, kde se ale také nachází statisíce civilistů.

Reklama

Výběr článků

Načítám