Hlavní obsah

Syrští povstalci propustili unesené jeptišky

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Damašek

Syrští povstalci propustili v neděli na svobodu skupinu jeptišek, kterou v prosinci zadrželi v křesťanském městě Maalúla severně od Damašku. Podle agentury AFP dorazily jeptišky pozdě večer v konvoji na libanonsko-syrskou hranici a pak se vydaly do syrského hlavního města Damašku. Byly osvobozeny výměnou za propuštění 138 vězenkyň v syrském vězení.

Foto: Reuters

Syrský povstalec bojuje v troskách města

Článek

Do městečka Jabús na libanonsko-syrské hranici dorazil konvoj se 13 řádovými sestrami a třemi jejich pomocnicemi po devítihodinové cestě z města Jabrúd ovládaného povstalci.  Podle AFP byly mimořádně unavené a dvě musely být z automobilů vyneseny. Jedna z nich uvedla, že s nimi únosci dobře nakládali. Z Jabúsu odjely v mikrobusu do Damašku.

Pravoslavné jeptišky unesla v klášteře svaté Tekly v Maalúle povstalecká fronta An-Nusra, která se hlásí k teroristické síti Al-Káida. Unesené jeptišky jsou především Syřanky a Libanonky. Byly drženy ve Jabrúdu, který je od začátku února terčem ofenzívy vládních vojsk. [celá zpráva]

Syrská organizace pro lidská práva (SOHR) se sídlem v Londýně a povstalecké zdroje v oblasti tvrdí, že propuštění jeptišek je součástí dohody se syrským režimem, v jejímž rámci bylo ze syrských věznic propuštěno 138 vězeňkyň.

Incidenty, jako byl únos jeptišek, vyvolávají mezi syrskými křesťany obavy, že islamisté začnou po případném svržení prezidenta Bašára Asada útočit na křesťanskou menšinu. Z toho důvodu zůstává mnoho křesťanů věrných Asadovi nebo jsou v konfliktu neutrální. Radikální na teroristy napojený Islámský stát v Iráku a v Levantě už vyhlásil, že ve městě Rakka musejí křesťané platit daň ve zlatě.[celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám