Hlavní obsah

Syrský bojovník v Rakousku dostal doživotí, zastřelil bezbranné vojáky

– Vídeň

Soud v rakouském Innsbrucku uložil doživotní trest 27letému muži, který bojoval v Sýrii a jehož soud uznal vinným z vražd dvou desítek neozbrojených syrských vojáků v Homsu. Ve středu o tom informovala agentura APA. Odsouzený přišel do Rakouska jako žadatel o azyl a byl zatčen v Tyrolsku loni v červnu.

Foto: Reuters

Povstalečtí bojovníci v Homsu. Archivní foto

Článek

Byl to první rakouský proces týkající se válečných zločinů v Sýrii. Muž, který je podle listu Der Standard Palestinec, vinu odmítal. Jeho obhájci tvrdili, že čin spáchal pod tlakem výjimečných okolností poté, co jej a jeho bratra dříve mučily vládní síly, a vojáci, které zastřelil, byli těžce zranění.

Policie ho zatkla poté, co se sám chlubil ostatním ve středisku pro uprchlíky. Tvrdil, že bojoval za brigády Farúk, jež byly součástí Svobodné syrské armády a svého času byly početnou a vlivnou povstaleckou organizací v bitvě o Homs. Některé zdroje uvádějí, že byl také členem extremistické Fronty an-Nusra.

Bez státní příslušnosti

Při výslechu se přiznal, ale později svou výpověď stáhl s vysvětlením, že vyšetřovatelům špatně rozuměl kvůli chybnému překladu. Překladatel však u soudu vypověděl, že obžalovanému položil klíčovou otázku ohledně zastřelení vojáků dvakrát, aby se ubezpečil, a obžalovaný svá slova potvrdil.

Je pravděpodobné, že odsouzený v rakouském vězení zůstane, jelikož ho Vídeň není vzhledem k pokračující válce v Sýrii schopna do arabské republiky vydat. Situaci komplikuje navíc skutečnost, že Palestinec je bez státní příslušnosti, jelikož vyrostl v uprchlickém táboře v Sýrii.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám