Hlavní obsah

Syrské jednotky zabíjejí civilisty organizovaně, tvrdí AI

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Damašek/Londýn

Syrské vládní jednotky zabíjejí civilisty při organizovaných akcích ve městech a na vesnicích. Jde o zločiny proti lidskosti a Rada bezpečnosti OSN by za to měla Sýrii pohnat k Mezinárodnímu trestnímu soudu (ICC), uvedla organizace na ochranu lidských práv Amnesty International (AI) ve své nejnovější zprávě, v níž její pracovníci informují o návštěvě 23 vesnic.

Foto: Reuters

Pohřbívání obětí do masového hrobu ve městě Húlá

Článek

K největší brutalitě docházelo ve městech a obcích v okolí měst Halab a Idlib. Za násilnosti nesou největší odpovědnost vojáci a jejich spojenecké milice, stojí v sedmdesátistránkové zprávě. Ale jsou i případy, kdy opoziční bojovníci zabili zajaté vojáky a milicionáře.

Členové Amnesty se sešli v dubnu a květnu s více než 200 svědky násilí. Byla mezi nimi také poradkyně AI Donatella Roverová, která popsala situaci slovy: "Bylo to stejné v každém městě, v každé vesnici - při velmi krátké a brutální razii pozabíjeli mladé muže a spálili jejich domy. Zatčené mučili. Naprostou většinu těchto činů spáchali vojáci a polovojenské oddíly, oběťmi byli civilisté."[celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Masakr v SýriiVideo: Reuters

Podle svědků oběti většinou neměly s protesty proti vládě nic společného. "Vojáci automaticky považovali všechny mladé muže, ale nejen je, za teroristy. Většina z těch, které zabili, byli obyčejní lidé, žádní bojovníci. Někteří byli zabiti proto, že vojáci pátrali bez úspěchu po jejich hledaných příbuzných," uvádí zpráva.

Útoky na civilisty jsou podle ní "systematické, organizované a jsou součástí státní politiky, takže spadají pod zločiny proti lidskosti".[celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Malé miminko zasáhl při ostřelování šrapnelVideo: Reuters

AI ve zprávě také žádá Radu bezpečnosti OSN, aby vůči Sýrii zavedla zbrojní embargo.

Občanská válka

Šéf mírových misí OSN Hervé Ladsous v úterý řekl, že konflikt v Sýrii už lze označit za občanskou válku, a téhož názoru je také Francie. Damašek ale hovoří stále o boji proti teroristickým gangům a ochraně civilistů před nimi.

Rusko stále podporuje syrského prezidenta Bašára Asada a brání zavedení tvrdším sankcí natož případným, vojenským zásahům. Chce tak zabránit opakování libyjského scénáře, kdy povstalci s pomocí vzdušné podpory NATO porazily vládní síly.

Kvůli tomu ji kritizuje i list Kommersant. Problém netkví podle něj jen v tom, že Moskva získává nelichotivé označení "ďáblova advokáta" se všemi negativními následky ve vztazích se Západem. Rusko se navíc stává figurkou ve vlastní hře sporných režimů, aniž by z toho měla skutečné výhody."[celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám