Hlavní obsah

Občanská válka v Sýrii eskaluje, USA obvinily Rusko z dodávek vrtulníků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Sýrie už zcela zabředla do občanské války a vláda ztratila nad rozsáhlými částmi měst kontrolu. V úterý to prohlásil šéf pozorovatelů OSN v zemi Hervé Ladsous, zatímco se delegáti jeho mise nedostali do obleženého města Haffa, načež se ocitli v palbě. Americká ministryně zahraničí Hillary Clintonová mezitím obvinila Rusko, že do Sýrie posílá bitevní vrtulníky.

Foto: Handout/David Manyua/United Nations , Reuters

Kouř po bojích v syrském městě Homs

Článek

„Je jasné, že syrská vláda ztratila na úkor opozice kontrolu nad velkými kusy území, několika městy, a chce kontrolu získat zpět,“ uvedl Ladsous s tím, že útok na pozorovatele u Haffy nebyl náhodný.

Vláda nakonec dala pozorovatelům ke vstupu do města povolení, ti se ale za posledním kontrolním stanovištěm rozhodli dále nepokračovat v obavě o své životy. Na cestě zpět je napadl dav s kameny a železnými tyčemi, načež se ocitli pod palbou. Nikomu se ale nic nestalo.

OSN a Spojené státy varovaly, že v Haffě po odchodu opozičních bojovníků zůstali civilisté zcela vydáni napospas armádě. Syrská státní televize ve středu odpoledne ohlásila, že armáda město "vyčistila od teroristů" a "zajistila bezpečnost".

V OSN ale rostou obavy také z dramatického nárůstu útoků ze strany opozice. Tyto útoky převážně v městských oblastech jsou podle stanice BBC vedeny se stále větší důmyslností.

Rusové posílají vrtulníky

Americká diplomacie ústy ministryně Clintonové k tomu obvinila Rusko, že „by mohlo docela dramaticky eskalovat konflikt“. Moskva podle Clintonové posílá režimu syrského prezidenta Bašára Asada bojové vrtulníky. Ministryně to označila za „novou informaci“. Syrská armáda podle pondělní zprávy agentury AP nasadila bitevní vrtulníky u města Rastan.

Syrská vláda obvinění z masakrování obyvatel odmítá s poukazem na to, že bojuje proti teroristům a zahraničním žoldnéřům. Režim má dlouhodobou podporu Moskvy, která ho zásobuje zbraněmi a vojenským materiálem a odmítá rezoluci o Sýrii na půdě Rady bezpečnosti OSN. Spojené státy naproti tomu žádají Asadův odchod a podporují opozici prostřednictvím spojeneckých vlád v regionu, mimo jiné dodávkami protitankových střel.

Boje v Sýrii trvají od loňského března. Vyžádaly si nejméně 13 000 mrtvých. Denně přibývají i desítky mrtvých.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám