Hlavní obsah

Syrské chemické zbraně půjde zničit asi jen v Albánii

Moskva

Zásoby nebezpečných chemických látek, k jejichž likvidaci se Sýrie pod mezinárodním tlakem zavázala, budou pravděpodobně zničeny v Albánii. Jiné místo se nepodařilo najít, napsal v pátek ruský list Kommersant s odvoláním na diplomatické zdroje.

Foto: Reuters

Expert OSN zajišťuje důkazy na místě údajného použití chemických zbraní.

Článek

Rusko odmítá poskytnout ke zničení syrských chemických zbraní své území a pomoci v tomto smyslu Američanům odmítlo i Turecko a Jordánsko, uvedl ruský list. Minulý týden nabídku USA odmítlo i Norsko. Zničit tyto látky přímo na území Sýrie experti podle Kommersantu považují za nemožné.

Albánie je za těchto okolností bezmála jedinou reálnou možností, píše list. Tirana udržuje s USA těsné styky a sotva by americkou žádost odmítla. Albánie má navíc s likvidací chemických zbraní zkušenost, protože v roce 2007 zničila s pomocí USA, Německa a Švýcarska 16 tun yperitu a jiných látek nahromaděných ve vojenských skladech za komunistického režimu.

Rusko poskytne dva milióny dolarů

Spolu s Albánií by se podle Kommersantu na likvidaci syrských chemických zbraní mohla podílet ještě jedna evropská země, zřejmě Belgie nebo Francie.

Na likvidaci se podle deníku bude podílet i Rusko, které poskytne částku dva milióny dolarů a pomůže s přepravou chemické munice určené k likvidaci.

Tým expertů už v Sýrii zničil zařízení na výrobu chemických zbraní a na plnění chemické munice bojovými otravnými látkami. [celá zpráva]

Dlouhodobějším úkolem je zničit zásoby plynů, jako je sarin, nebo prekurzorů, jejichž sloučením vznikají. S likvidací bojových plynů mají problémy i Rusko a USA. Nedaří se jim plnit termíny.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám