Hlavní obsah

Syrská vojska přitvrzují, obsadila dvě města na severu země

Novinky,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Damašek

Syrské bezpečnostní síly a armáda pokračují v postupu na severu země. Vstoupily do dvou měst, uvedla BBC. Jedním je Chán Šajchún a druhým stotisícový Maarat Numán, který leží mezi Damaškem a Aleppem. Pokračuje tak ofenzíva na severu, na jejímž počátku bylo obsazení města Džisr aš-Šughúr, kvůli níž uteklo do Turecka 10 000 Syřanů.

Článek

Sýrie tvrdí, že města na severu země ovládly zločinecké bandy a gangy teroristů. Podle analytiků jde ale o pokračování operací proti opozici, která demonstrovala proti režimu prezidenta Bašára Asada.

Úřady už dříve uvedly, že plánují „omezenou vojenskou operaci“ v Maarat Numánu, který leží 40 kilometrů od Džisr aš-Šughúru. [celá zpráva]

Podle syrského bojovníka za lidská práva Mustafy Ossa tam bezpečnostní síly zadržely nejméně 300 lidí, většinou mužů starších 16 let.

Objevily se i zprávy o palbě, zatím ale nejsou hlášeny žádné oběti.

Jeden svědek sdělil BBC, že z města uprchlo 7000 lidí.

Armáda se přesunula i k městu Chán Šajchún s tím, že chce zabránit teroristům přetnout dálnici.

Přes tisíc obětí

Podle OSN bylo v Sýrii od propuknutí protestů v půlce března zabito přes 1100 lidí, většinou neozbrojených civilistů. Syrské humanitární organizace uvádějí 1297 mrtvých civilistů a 340 zabitých příslušníků bezpečnostních sil.

Podle vysoké komisařky OSN po lidská práva Navi Pillayové bylo zadrženo na deset tisíc lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám