Hlavní obsah

Sýrie přijala plán arabských zemí na ukončení nepokojů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Káhira
Aktualizováno

Sýrie na středečním mimořádném zasedání ministrů zahraničí Ligy arabských států (LAS) v Káhiře přijala bez výhrad plán arabských států na řešení krize v zemi. Oznámila to BBC s odvoláním na představitele ligy.

Článek

"Syrská delegace bez výhrad akceptovala plán arabské ligy v celém jeho rozsahu," řekl zdroj AFP.

“Liga arabských států vítá, že syrská vláda souhlasí s arabským plánem,“ stojí v prohlášení LAS podle agentury Reuters.

Formální odpověď Damašku na návrh LAS přichází den poté, co oficiální syrská média oznámila dosažení "dohody" se zástupci LAS.[celá zpráva]

Sýrie přitom původně odmítla odpovědět na plán s tím, že jej potřebuje prostudovat.

Plán ligy

Podle textu arabské iniciativy, jehož kopii má AFP k dispozici, syrská vláda přistoupila na "úplné zastavení násilností v zájmu ochrany civilistů, na propuštění osob zatčených v souvislosti s aktuálním děním, na stažení armády z měst a oblastí obsazených při ozbrojeném konfliktu a na povolení přístupu organizacím Ligy arabských států a arabským a zahraničním médiím".

Sýrie podle agentury AP přistoupila na stažení všech tanků a obrněných vozidel z ulic měst, zastavení násilí proti demonstrantům, propuštění všech politických vězňů zatčených během povstání a na zahájení dialogu s opozicí do dvou týdnů.

Televize Al-Arabíja citovala zprávu syrské státní televize, podle níž prezident Bašár Asad v nejbližších hodinách vydá dekret o ustavení výboru pro národní dialog. Arabští i západní představitelé dohodu obezřetně vítají s poukazem na nezbytnost vyčkat, zda a jak bude naplňována.

Plán zároveň předpokládá, že "ministerský výbor LAS povede konzultace s vládou a různými syrskými opozičními stranami s cílem navázat národní dialog".

Damašek také souhlasil, že povolí vstup do Sýrie novinářům, pracovníkům organizací na obranu lidských práv a zástupcům LAS, aby mohli monitorovat situaci v zemi.

Arabská liga se v minulých dvou týdnech intenzivně zapojila do snah o ukončení krize v Sýrii. Odmítla požadavky na vyloučení Sýrie z organizace, ustavila ale zvláštní pětičlenný výbor ministrů zahraničí, který jednal o návrhu ligy se syrskou delegací v katarském Dauhá.

Obavy opozice

Otázka ale je, zda Sýrie skutečně splní sliby. Opoziční Syrská národní rada (SNR), která sdružuje většinu opozičních uskupení, podle AFP prohlásila, že Damašek odpověděl na návrh LAS "eskalací represí" a znovu vyzvala LAS ke "zmrazení členství" Sýrie.

"Krvežíznivé jednání režimu ukazuje, že pohrdá arabskými snahami, jejichž cílem je zastavit krveprolévání a vyhnout se zahraničním zásahům. Režim chce získat čas," prohlašuje SNR podle citace AFP.

Represe vládních sil proti demonstrantům v Sýrii si od vypuknutí lidového povstání v polovině března vyžádaly podle OSN na 3000 mrtvých, opoziční zdroje hovoří až o 4000 obětí. Opozice, která původně vyzývala k reformám a demokratizaci země, nyní už požaduje odstoupení prezidenta Bašára Asada.

Násilí v Sýrii nadále neustává. Ve středu zahynulo přes dvacet lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám