Hlavní obsah

Syrská armáda zatlačila rebely v Damašku, arabské země požadují demisi Asada

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dauhá/Damašek

Syrské vládní síly odrazily útoky vzbouřenců v Damašku a v Halabu. V Damašku trvaly boje týden, v Halabu propukly až koncem minulého týdne. Liga arabských států nabídla v noci na pondělí syrskému prezidentovi Bašáru Asadovi bezpečný odchod ze země, pokud se vzdá moci.

Foto: ČTK/AP

Osobní automobil přejetý tankem jižně od Damašku

Článek

Liga arabských států (LAS) vyzvala na svém mimořádném nedělním jednání v katarském Dauhá syrského prezidenta Bašára Asada k urychlené demisi. Pokud se vzdá moci, LAS zajistí jemu i jeho rodině bezpečný odchod, uvádí se v nočním prohlášení LAS. Liga také vyzvala nejednotnou syrskou opozici a Svobodnou syrskou armádu, složenou z dezertérů, aby vytvořily přechodnou vládu. LAS si také přeje, aby OSN pozměnila mandát Kofiho Annana. Nově by měl Asada přesvědčit k demisi a zajistit předání moci.

Sýrie iniciativu odmítla. Mluvčí syrského ministerstva zahraničí Džihád Makdisí výzvu označil za vměšování do vnitřních záležitostí Sýrie.

Zdůraznil také, že Sýrie nepoužije chemické zbraně, pokud nebude napadena zvenčí. "Sýrie chemické zbraně v žádném případě nepoužije proti Syřanům," prohlásil Makdisí.

V posledních dvou týdnech se opakovaně objevila varování, že Sýrie může nasadit chemické zbraně. Mluvili o nich uprchlí generálové i bývalý velvyslanec v Iráku. [celá zpráva]

Foto: Reuters

Obyvatelé Damašku, kteří opustili své domovy kvůli bojům.

USA se snaží tlačit na Irák, aby uzavřel svůj vzdušný prostor pro lety z Íránu do Sýrie. Obává se, že tudy proudí pomoc Asadovu režimu, zejména dodávky zbraním, munice a paliv.

Čištění Damašku

V damašské čtvrti Mazza bylo nasazeno tisíc vojáků a příslušníků vládních milicí. Použili tanky, obrněná vozidla a obrněné buldozery. Podle opozice v ní bylo zavražděno asi 30 neozbrojených mužů za to, že pomáhali opozici. Většina z nich nesla stopy po střelných ranách, jeden z mužů jich měl v těle 18. Tři měli ruce spoutané za zády a někteří byli v pyžamech.

Foto: Reuters

Zničený nákladní automobil na předměstí Damašku

Ve čtvrti Barzá byla nasazena čtvrtá divize vedená bratrem prezidenta Bašára Asada. Vyhnáni byli vzbouřenci i ze čtvrti Kábún. Podle zpravodaje BBC Jima Muira se armáda snaží zcela vytlačit rebely z Damašku a postupuje přitom systematicky.

Vzbouřenci čelí tlaku i v Halabu. Jejich velitel, plukovník Abdal Džabar Akidi vyzval k osvobození města, přičemž zdůraznil, že je třeba chránit menšinové alávity, k nimž patří Asad.

Nově se bojuje v Dajr az-Zauru, který ostřelovaly vládní síly z helikoptér.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám