Hlavní obsah

Sýrie stáhla svá letadla na ruskou základnu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Sýrie po nedávném americkém útoku střelami s plochou dráhou letu přesunula svá bojová letadla na Ruskem využívanou základnu Hmejmím v provincii Latakija. Uvedla to ve středu CNN s odvoláním na dva představitele Pentagonu.

Foto: Reuters

Ruský Suchoj su-24 pojíždí na základně v Sýrii

Článek

Podle jednoho z představitelů Pentagonu přesunul syrský režim na ruskou základnu většinu bojových letadel, ne-li dokonce všechna. Podle Pentagonu je pro režim v Damašku klíčové uchovat své stroje v provozu.

Na základnu, která je chráněna ruským systém protivzdušné obrany S-300 nebo S-400, se podle představitelů Pentagonu letadla přesunula postupně po nedávném americkém úderu raketami typu Tomahawk na syrské letiště Šajrát. [celá zpráva]

K tomu došlo v noci na 7. dubna a byl odvetou za útok sarinem ve městě Chán Šajchún z 4. dubna, který Spojené státy připisují režimu Bašára Asada.

Spojené státy nevyloučily další podobné údery, pokud by režim v Damašku sáhl po chemických zbraních.

Americký ministr obrany James Mattis poznamenal, že syrské vzdušné síly nejsou v dobrém stavu. „Jsou opotřebovány roky bojů a mají velké potíže s údržbou,“ řekl Mattis CNN.

Podle Američanů bylo při úderu na letiště Šajrát zničeno 24 syrských letadel. Pentagon už dříve tvrdil, že útok vyřadil ze služby asi pětinu syrských letadel. Rusko oznámilo, že zničeno bylo jen šest migů, které se na základně opravovaly. Ostatní stroje prý zavčas odlétly.

Spojené státy těsně před útokem varovaly Rusy, aby se nestali obětí úderu. Washington nikdy netvrdil, že je Moskva za chemický útok v Chán Šajchúnu zodpovědná.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Podle informací z blíže neupřesněných vojenských zdrojů, o nichž píše izraelský server Debka, bude syrské letectvo operovat pod ochranou ruských systémů protivzdušné obrany, aniž by jim hrozil americký útok.

Server podotkl, že nyní navíc bude mít syrské letectvo okamžitý přístup k informacím ruské rozvědky a ruských pozorovacích, průzkumných a monitorovacích systémů.

OPCW potvrdila útok sarinem

Organizace pro zákaz chemických zbraní OPCW ve čtvrtek potvrdila, že lidé v Chán Šajchúnu byli zasaženi sarinem či podobnou látkou. Ukázaly to testy vzorků obětí.

Podle předsedy organizace Ahmeta Üzümcüa jsou důkazy o tom „nevyvratitelné“. Stejná slova volili před nimi i britští experti. [celá zpráva]

Foto: Ammar Abdullah, Reuters

Zkáza v Chán Šajchúnu

Zatím však není jasné, kdo útok provedl. Spojené státy jsou přesvědčeny, že syrský letoun shodil chemickou munici. Sýrii ale popírá, že by měla ve skladech chemické zbraně. Rusko tvrdí, že syrská bomba zasáhla sklad zbraní, kde byly jedy. [celá zpráva]

Podle amerického experta Thedore Postola nemá pravdu ani jedna strana a vzbouřenci nastražili na silnici nálož k nádobě se sarinem. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám