Hlavní obsah

Syřanky tajně natáčely v Rakce, ukázaly prázdné a zničené město

– Stockholm

Dvě Syřanky z města Rakka, které od roku 2013 okupují radikálové z organizace Islámský stát (IS), natočily tajně video ukazující život v této hlavní základně islamistů v Sýrii. Záběry pořízené kamerou skrytou v nikábu zveřejnil švédský server Expressen TV. Ženy, jejichž hlas byl kvůli jejich bezpečnosti změněn a totožnost neuvedena, riskovaly natáčením život, podotýká komentář.

Foto: Reuters

Poničená budova strany Baas v syrské Rakce, kterou využíval Islámský stát. Archivní snímek

Článek

Dvojice žen v krátkém snímku nakupuje a jezdí taxíkem po městě, které vypadá zničené a prázdné. (video můžete zhlédnout zde)

„Všichni (kvůli rostoucí intenzitě náletů) odešli,” říkají. Cizinci, kteří se přidali k IS, podle nich zřídili ve městě kontrolní stanoviště, zabavovali tam doklady místním a použili je pro útěk do Turecka.

Foto: David Ryneš, Mapy.cz

Záběry byly pořízeny v zimě. Ukazují mimo jiné trosky mešity a také katolický kostel, v němž podle jedné z žen radikálové zřídili sídlo islamistické policie. Ukazují rovněž čtvrť, kde dříve bydleli bohatší obyvatelé města, převážně cizinci. Jejich domy obsadili členové IS, převážně zahraniční bojovníci a jejich rodiny.

„Jsou z Kazachstánu, Afghánistánu, Saúdové, Evropané, z různých míst ve Francii. Ale většina jich je ze Saúdské Arábie.”

„Jako v kleci”

Ženy rovněž vzpomínají na krutosti, kterých byly svědky, například na veřejnou popravu muže.

Ve městě, dříve liberálním, se nyní cítí jako v kleci. Ven musejí chodit v doprovodu muže nebo jiné ženy a celé zahalené, včetně obličeje.

„Všechny ženy rády ukazují svou tvář. My jsme tuto možnost ztratily. Ztratily jsme svou ženskost,” říká jedna ze Syřanek.

Islámský stát šel tak daleko, že prodavač v obchodě, který ženy s kamerou navštívily, musel černým fixem zamalovat tváře modelek na krabičkách s barvami na vlasy.

Související téma:

Foto: Stringer/Files, Reuters

Bojovník Islámského státu v Mosulu

„Nemůžu se dočkat, až sundám nikáb a zbavím se temnoty, co nás obklopuje. Svoboda je nade vše,” uzavírá jedna z žen.

Reklama

Výběr článků

Načítám