Hlavní obsah

Svědectví jezídů: Islamisté chladnokrevně podřízli i nemluvňata

Právo, CNN, roš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bojovníci Islámského státu (IS) se nezastaví ani před zabíjením dětí. Reportérovi britského listu The Daily Mail se v uprchlickém táboře svěřila s krutostmi stařenka ze sekty jezídů, které viděla při útěku ze severoiráckého Sindžáru.

Foto: Youssef Boudlal, Reuters

Jezídové prchající do Sýrie

Článek

„Podřezali hrdla dokonce nemluvňatům,“ řekla a popsala, jak žízní, vedrem a vysílením umíraly děti i při hromadném útěku. Fanatičtí islamisté, kteří pokládají jezídy za náboženské nepřátele, je chtěli všechny povraždit. Tábory jsou plné traumatizovaných dětí.

„Až vyrostu, všechny je zabiju,“ říká malý chlapec s hračkou samopalu v ruce.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Napůl armáda, napůl teroristická síť

Americké letectvo řeší vážný problém při boji s radikály. Tři ze čtyř letadel, která vzlétnou proti konvojům a těžkým zbraním IS, se vracejí, aniž najdou svůj cíl, napsal list The New York Times.

Major Sonny Alberdeston mluví o nepříteli, který je z poloviny regulérní armádou, z poloviny teroristickou sítí. „Jsou na jednom místě, ale za týden jsou jinde,“ řekl.

Prioritou jsou také těžební ropná zařízení a nejméně 46 výcvikových táborů IS, z toho 34 v Sýrii, kde se mohou cvičit i atentátníci proti Evropě a USA.

Foto: Profimedia.cz

A-10 Thunderbolt amerického letectva

Američané přisouvají z Afghánistánu na základnu v Kuvajtu deset dalších bitevních letadel A-10 na podporu irácké armády a asi pět dalších bezpilotních letadel vyzbrojených raketami.

Postup u Ramádí zastaven

Irácké velení ve čtvrtek hlásilo úspěch z Ramádí v provincii Anbar. V součinnosti s místními kmeny zastavilo postup IS, který se chtěl zmocnit sídla guvernéra.

Na vynalézavost islamistů, jak se financovat, upozornila Terri Nicholsonová z londýnské protiteroristické jednotky. Podvodně žádají britské úřady o sociální dávky či studijní půjčky a peníze pak převádějí do zahraničí po internetu nebo je pašují muslimské ženy.

V listopadu odsoudili ke dvěma letům vězení Britku Amal El Wahabiovou za pokus propašovat manželovi bojujícímu s islamisty v Sýrii 20 tisíc eur (přes 550 tisíc Kč) ve spodním prádle své muslimské přítelkyně.

Asad má dál podporu Moskvy

Rusko nadále podpoří syrskou vládu prezidenta Asada. V jihoruském Soči o tom jeho šéfa diplomacie Valída Mualima ujistil ruský prezident Vladimir Putin a také ministr zahraničí Sergej Lavrov.

Související témata

Foto: Reuters

Příslušníci náboženské sekty jazídů prchají před sunnitskými radikály, kteří obsadili město Sindžár.

Foto: Reuters

bojovník Islámského státu v Iráku a v Levantě s jeho vlajkou v syrské Rakce

„Sdílíme názor, že hlavním faktorem, který určuje situaci na Blízkém východě, je hrozba terorismu. V obraně proti této hrozbě bude Rusko nadále Sýrii podporovat,“ řekl Lavrov.

Reklama

Výběr článků

Načítám