Hlavní obsah

Stovky vězňů v Kyrgyzstánu si sešily rty na znamení hladovky

Masovou vzpouru, která otřásá kyrgyzskými věznicemi, doprovází hromadná hladovka a sebepoškozování vězňů. Skoro čtyři stovky trestanců si v hlavním městě Biškeku na protest proti údajným represím sešily rty.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Nepokoje zřejmě roznítil zásah speciálních oddílů ministerstva vnitra proti vězeňským protestům, které vyvolaly údajně nelidské podmínky věznění. Na rozhodnutí úřadů potlačit protesty v hlavní biškekské věznici silou reagovali trestanci ostatních věznic. Zhruba tisíc z nich vyhlásilo hladovku, v Biškeku své rozhodnutí odmítat potravu podpořilo na 390 vězňů demonstrativním sešitím rtů.

Podle prohlášení tamního ministerstva vnitra stojí za nepokoji pokus vězeňské správy rozbít podhoubí zločineckých struktur zasahujících hluboko do vězeňského prostředí.

Vězňové si naopak stěžují na systematické násilí vězeňských strážců, na jehož následky už několik z nich zemřelo. Vězeňská správa několik úmrtí potvrdila s tím, že příčinou bylo předávkování drogami.

Šéf vězeňské správy Šejšenbek Bajzakov se vyjádřil, že vedení věznic "požadavkům kriminálníků nevyhoví, i kdyby si zašili rty všichni". Hlavním požadavkem hladovkářů je podle něj zrušení samotek pro vězněné šéfy kyrgyzského podsvětí, což vězeňská správa nepřipustí. V případě potřeby prý přinutí hladovkáře k ukončení jejich akce násilím.

Reklama

Výběr článků

Načítám