Hlavní obsah

Spojenci vybombardovali věznici Islámského státu a zabili desítky civilistů

Londýn

Mezinárodní koalice vedená Spojenými státy podnikla v pondělí nálet na věznici provozovanou Islámským státem v syrské provincii Dajr az-Zaur. Podle exilové organizace SOHR sídlící v Londýně spojenci zabili nejméně 42 civilistů.

Foto: Reuters

Vězni omilostnění ustupujícím Islámským státem severně od Rakky. Ilustrační foto.

Článek

Nálet se měl uskutečnit ve městě Majádín. V zasažené budově, kterou IS využíval jako věznici, zemřelo 15 extremistů, ale také desítky civilistů. SOHR hovoří o nejméně 42 civilních obětech, zatímco místní média o nejméně 60, oznámila agentura Reuters.

Oba zdroje hovoří o tom, že nálet vedla koalice v čele s USA, ale zatím není jasné, kdo konkrétně to byl.

Dva tisíce mrtvých

SOHR už minulý pátek upozornil na to, že počet civilních obětí koaličních útoků strmě roste. Za uplynulý měsíc jich bylo více než dvakrát tolik jako v předchozím měsíci, a to představuje dosud nejvyšší počet od zahájení amerických náletů v září 2014. [celá zpráva]

Celkový počet obětí je podle SOHR okolo dvou tisíc a jsou mezi nimi stovky dětí.

Koalice v současnosti soustředí nálety v Dajr az-Zauru a Rakce. Na pozice IS v Sýrii útočí kromě Američanů a arabských spojenců také Francouzi, Belgičané, Nizozemci, Britové a další. Němci operace podporují logisticky a také provozují pozorovací letadla. Vzdušné útoky vedou i Australané, kteří je jen dočasně pozastavili, protože Rusko koalici vypovědělo spolupráci a sdílení informací.

V Sýrii působí také ruská armáda.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám