Hlavní obsah

Sobotní nálet v Afgánistánu zabil 45 civilistů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KÁBUL

Podle afgánských vyšetřovatelů, kteří dojeli na místo amerického náletu v jižním Afgánistánu, bylo bombami zabito 45 civilistů a 62 islámských radikálů. Americké jednotky přiznávají civilní oběti, ale nechtějí přistoupit na tak vysoký počet.

Článek

Letectvo NATO útočilo v pátek v provincii Hílmand na vesnici v okrese Gerešk, kam se uchýlili členové Talibanu po předchozím útoku na konvoj zahraničních a afghánských vojáků. Sobotní zprávy hovořily o zničených domech a až stovce civilních obětí. [celá zpráva]

NATO trvá na tom, že mrtví jsou hlavně bojovníci Talibanu. Její mluvčí dnes řekl, že by letectvo nezahájilo útok, kdyby vědělo, že jsou na místě civilisté. Prohlásil také, že je to taktika nepřítele zahájit palbu ve chvíli, kdy jsou v blízkosti civilní osoby.

Vesnice ale leží ve špatně přístupné oblasti a informaci o mrtvých zatím nebylo možné nezávisle potvrdit. Vyšetřovatele vyslaly dosud jenom místní úřady. Ty tvrdí, že se na místě bojovalo celou sobotu a že oblast stále střeží vojenská letadla i pozemní hlídky.

Dnes v témže okrese zaútočil na britské vojáky sebevražedný atentátník a zranil několik Afghánců.

V Afghánistánu přibývá násilí. Letos při něm podle agentury AP zahynulo přes 2800 lidí, podle Reuters mezi nimi bylo 300 civilistů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám