Hlavní obsah

Sebevražedné atentátnice zabily v Bagdádu přes 70 lidí

Novinky, aš, Novinky, BBC, ČTK

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD
Aktualizováno

Při dvou pumových útocích na tržištích v Bagdádu zahynulo v pátek nejméně 72 lidí. Počet obětí potvrdil úředník ministerstva obrany s tím, že zraněněných je téměř 150. První útok byl spáchán na tržišti se zvířaty. Zemřelo zde 45 osob. Podle posledních zpráv útoky spáchaly sebevraždné atentátnice.

Článek

Jeden útok byl spáchán kolem 10:20 místního času (9:20 SEČ), další o dvacet minut později. Oba byly spáchány na tržištích se zvířaty.

Útok na tržišti Ghazíl vyžádal nejméně 45 obětí, na druhém tržišti zemřelo 27 lidí a 67 dalších jich bylo zraněno.

Původně se uvádělo, že bomba byla ukryta v lepenkové krabici s ptáky, podle posledních zpráv ale na obou tržištích zaútočily sebevražedné atentátnice. Útoky vedené ženami nejsou v Iráku neobvyklé .

Lékař z nemocnice Kindi, uvedl, že do tamní márnice přivezli nejméně třicet těl. "Máme tu katastrofu. Je tu tolik těl, mnohá z nich jsou jen cáry masa."

Počet obětí je vysoký, neboť lidé začali tržiště zase navštěvovat. V posledních měsících se totiž bezpečnostní situace v iráckém hlavním městě zlepšila.

Nynější útoky v Bagdádu jsou nejbrutálnější za několik posledních měsíců. Poslední velký útok na tržiště Ghazíl v metropoli byl spáchán v listopadu.

Nynější útoky v Bagdádu jsou nejbrutálnější za několik posledních měsíců. Poslední velký útok na tržiště Ghazíl v metropoli byl spáchán v listopadu.

Zahynulo při něm 15 lidí a dalších 58 jich bylo zraněno. Tehdy byla bomba ukryta v bedně s ptáky. Útok byl přisuzován šíitským radikálům.

Tržiště Ghazíl bylo častým terčem atentátníků, jen loni na něm byly spáchány tři atentáty.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám