Hlavní obsah

Saúdskoarabský princ připustil odpovědnost za vraždu novináře Chášukdžího

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Rijád

Korunní princ Saúdské Arábie Muhammad bin Salmán připustil, že nese odpovědnost za vraždu saúdskoarabského novináře Džamála Chášukdžího, protože k ní došlo pod jeho dohledem. Princ to řekl v dokumentu natočeném americkou televizí PBS, uvedla ve čtvrtek agentura Reuters.

Foto: Reuters

Saúdskoarabský korunní princ Muhammad bin Salmán

Článek

„Stalo se to pod mým dohledem. Nesu veškerou odpovědnost, protože se to stalo pod mým dozorem,“ řekl princ v dokumentu nazvaném Korunní princ Saúdské Arábie, který bude PBS vysílat 1. října a z nějž byly zveřejněny některé části. Princ ale přiznal jen obecnou odpovědnost jako muž, který stojí v čele země.

Moderátor Martin Smith se v rozhovoru zeptal, jak mohla být vražda spáchána, aniž by o ní princ věděl. „Máme 20 milionů lidí a máme tři miliony vládních zaměstnanců,“ zněla odpověď.

Na dotaz, zda vrazi dostali možnost použít soukromá vládní letadla, princ odpověděl: „Mám úředníky, mám ministry na to, aby věci zařizovali, oni jsou odpovědní. Měli oprávnění to umožnit.“

Chášukdží byl loni 2. října zavražděn na saúdskoarabském velvyslanectví v Istanbulu, kam si přišel vyřídit dokumenty potřebné na svatbu. Z konzulátu už nevyšel a jeho tělo se nenašlo, zřejmě bylo rozřezáno a odvezeno z budovy konzulátu nebo rozpuštěno v kyselině či spáleno. [celá zpráva]

Foto: Reuters

Džamál Chášukdží

Rijád nejprve popíral, že byl Chášukdží zavražděn. Později prokurátor přiznal, že bývalý zástupce ředitele tajné služby nařídil repatriaci Chášukdžího, který žil v USA, psal do listu The Washington Post a patřil ke kritikům poměrů v království. Vyjednávání o návratu však byla neúspěšná, takže hlavní vyjednávač nařídil novináře zabít. Příkaz vrahům dal bývalý princův poradce Saúd Kahtání, uvedla agentura Reuters.

Saúdská Arábie zahájila soudní proces, v němž čelí obvinění z vraždy 11 lidí, většinou příslušníků tajné služby. Zatím se konalo jenom několik stání. OSN vyzvala k tomu, aby byl do vyšetřování zahrnut také korunní princ a další vysocí představitelé země.

I když o jejich vydání žádalo Turecko, kde byla vražda spáchána, Rijád Ankaře nevyhověl. [celá zpráva]

Princ dosud o případu veřejně nemluvil, některé západní vlády i americká Ústřední zpravodajská služba se domnívají, že dal k zabití příkaz. [celá zpráva] To ale druhý nejmocnější muž království v rozhovoru nepotvrdil. Kauza mu každopádně ublížila, princ od jejího propuknutí nenavštívil USA ani Evropu.

Reklama

Výběr článků

Načítám