Hlavní obsah

Saúdové podezřelé z vraždy novináře Chášukdžího do Turecka nevydají

– Rijád

Saúdskoarabský ministr zahraničí Ádil Džabajr v neděli vyloučil, že by jeho země vydala do Turecka osoby, které podle tamní justice stojí za vraždou novináře Džamála Chášukdžího. Informují o tom světové tiskové agentury. Turecko žádá o vydání 18 podezřelých, včetně někdejšího poradce saúdskoarabského korunního prince Muhammada bin Salmána a bývalého zástupce šéfa saúdskoarabské rozvědky.

Foto: Reuters

Džamál Chášukdží

Článek

„Své občany nevydáváme,” řekl Džabajr na tiskové konferenci. Reagoval tak mimo jiné na středeční vydání zatykačů na Saúda Kahtáního a Ahmada Asírího, tedy exporadce bin Salmána a bývalého funkcionáře rozvědky. Istanbulská prokuratura chová „silné podezření”, že oba muži patřili ke strůjcům říjnové vraždy Chášukdžího.

Novinář, jehož texty publikoval i list The Washington Post, zahynul 2. října na istanbulském konzulátu Saúdské Arábie. [celá zpráva]

Když si tam přišel vyřídit dokumenty spojené se svatbou, brutálním způsobem jej zabilo komando saúdskoarabských agentů. Rijád vraždu po prvotním popírání přiznal, odmítá ale jakoukoli vazbu zločinu na bin Salmána, o které hovoří například americká Ústřední zpravodajská služba (CIA).

Turecká justice v této věci žádá vydání 18 podezřelých, včetně 15 členů vražedného komanda. Saúdskoarabské úřady údajně vyšetřují 21 osob včetně Kahtáního a Asírího. Džabajr odmítl sdělit, zda jsou tito dva v současnosti ve vazbě. Dodal, že turecké úřady dosud nespolupracovaly tak, „jak by měly”.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám