Hlavní obsah

Saúdskoarabský novinář byl na konzulátu uškrcen, tělo bylo rozčtvrceno a zničeno

Istanbul

Saúdskoarabský novinář Džamál Chášukdží byl 2. října uškrcen krátce poté, co vstoupil na půdu saúdského konzulátu v Istanbulu, uvedla ve středu kancelář tureckého vrchního žalobce. Potvrdila též spekulace médií, že tělo novináře bylo rozřezáno na kousky, napsal list Hürriyet.

Foto: Hasan Jamali, ČTK/AP

Zmizelý saúdský novinář Džamál Chášukdží na archivním snímku.

Článek

Kancelář také oznámila, že jednání se saúdskoarabským veřejným žalobcem Saúdem Madžíbem „nepřineslo konkrétní výsledky“.

Turci požadovali nejen vydání zadržených podezřelých, protože k činu došlo v Turecku, ale také zveřejnění identity „místního spolupracovníka“ vražedného komanda, který manipuloval s tělem. Podle turecké prokuratury Saúdové před dokončením svého vyšetřování nezveřejní nic, co by ukazovalo, kdo to byl. Naznačovali přitom, že tělo odvezl spolupracovník vražedného komanda.[celá zpráva]

Foto: Murad Sezer, Reuters

Vozidlo s diplomatickou značkou vyjíždí z areálu saúdskoarabského konzulátu v Istambulu.

Podle sloupkaře Hürrietu Abdulkadira Selviho, který uváděl už 22. října, že byl saúdský novinář uškrcen na konzulátu, turečtí vyšetřovatelé ukázali Madžíbovi některé důkazy, ale nebyli spokojeni, když chtěl kopii obsahu telefonu novináře. Madžíbovi přestali věřit, když opakovaně odmítl odpovědět na otázku, kde se nachází tělo oběti.

I nejmenovaný turecký představitel řekl AFP, že se zdá, že saúdští představitelé „nemají chuť plně spolupracovat“ při vyšetřování.

Saúdská Arábie po zmizení novináře dlouho popírala, že by byl zavražděn na konzulátu. Minulý týden to nečekaně přiznala a oznámila, že zatkla podezřelé. Naznačuje, že šlo o svévolnou akci tajné služby.[celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám