Hlavní obsah

Saúdského novináře rozřezali na konzulátu na příkaz královské rodiny, myslí si Ankara

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Istanbul
Aktualizováno

Čelní představitelé tureckých bezpečnostních složek dospěli k závěru, že saúdskoarabský opoziční novinář Džamál Chášakdží byl minulý týden zavražděn na rozkaz saúdskoarabské královské rodiny. S odvoláním na nejmenované turecké činitele to v úterý večer napsal deník The New York Times. Turecko chce prohledat budovu saúdského konzulátu, který novinář navštívil 2. října a pak se po něm slehla zem.

Bezpečnostní kamery zachytily příchod saúdského novináře i následný pohyb agentůVideo: Novinky/Reuters

 
Článek

Vysoce postavený turecký představitel řekl listu The New York Times, že 58letý novinář zemřel do dvou hodin od příchodu na konzulát v rámci rychlé, ale složité operace. Tým saúdskoarabských agentů prý jeho tělo rozřezal speciální pilou na kosti. „Je to jako Pulp Fiction,” citoval americký list nejmenovaný zdroj, který promluvil pod podmínkou zachování anonymity.

V den Chášakdžího zmizení minulé úterý podle listu do Istanbulu dvěma různými lety dorazila skupina 15 agentů Rijádu, mezi nimiž byl také odborník na pitvy. Údajní pracovníci vlády a bezpečnostních složek se v Turecku zdrželi jen několik hodin, dodal zdroj listu.

Turecká bezpečnost usoudila, že vražda novináře byla zadána saúdskoarabským královským dvorem, protože pouze nejvýše postavení představitelé mohou dávat příkazy k takto významným operacím.

Chášakdží si minulý týden na istanbulský konzulát přišel vyřídit doklady před svatbou. Podle tureckého deníku Daily Sabah z areálu dvě hodiny po jeho příchodu vyjela šestice vozů patřících saúdskoarabskému diplomatickému zastoupení včetně dvou černých dodávek.

Foto: Reuters Tv, Reuters

Snímek z bezpečnostní kamery má údajně zachycovat Džamála Chášakdžího při příchodu na saúdský konzulát v Istanbulu.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan byl se závěrem svých bezpečnostních složek seznámen v sobotu, napsal The New York Times s odvoláním na „vícero osob se znalostmi brífinků”. Erdogan údajně poté pověřil úředníky, aby anonymně informovali řadu médií včetně amerického listu o tom, že Chášakdží byl zavražděn na půdě saúdskoarabského konzulátu.

Turecký prezident Erdogan veřejně Saúdskou Arábii z vraždy novináře neobvinil. V pondělí ale Rijád vyzval, aby dokázal, že Chášakdží opustil konzulát krátce po svém příchodu, jak to tvrdí saúdskoarabští představitelé včetně korunního prince Muhammada bin Salmána.

Turecko chce prohledat konzulát

Turecko v úterý současně oznámilo, že v rámci pátrání po Džamálovi Chášakdžím prohledá konzulát v Istanbulu, protože videokamera zachytila, jak tam těsně před svým zmizením přišel. Uvedl to časopis Time. Záběry mají datum 2. října a čas 13:14.

Mluvčí tureckého ministerstva zahraničí Hami Aksopi uvedl, že Saúdská Arábie je „otevřená spolupráci“ a umožnila by prohledání budovy konzulátu. Nesdělil však, odkud tuto informaci má. Představitelé Saúdské Arábie mlčí. Prohledání budovy konzulátu by bylo mimořádné, protože velvyslanectví a konzuláty jsou podle Vídeňské úmluvu zahraniční půdou.

Saúdská Arábie označila obvinění, že zabila 59letého novináře, za nepodložené, ale během sedmi dní od zmizení nepředložila žádné důkazy, že by budovu konzulátu opustil. Problém je, že budova má více východů než ten jeden, který snímá kamera.

Snoubenka žádá Trumpa o pomoc

Chášakdžího turecká snoubenka Hatice Cengizová vyzvala v úterním článku deníku The Washington Post amerického prezidenta Donalda Trumpa a jeho ženu Melanii, aby pomohli „osvětlit Chášakdžího zmizení”. Ten se podle Cengizové poprvé dostavil na konzulát už v září, aby získal dokumenty, které mu umožní uzavřít sňatek.

„Trochu se bál, že může být v nebezpečí,” uvedla snoubenka. Ale vzhledem k tomu, že na něj v Saúdské Arábii nebyl vydán zatykač, tak se domníval, že vztahy mezi ním a saúdskou královskou rodinou nejsou nebezpečné. „Šel na konzulát, protože nevěřil, že by na tureckém území mohlo k něčemu dojít,” napsala Cengizová. Na konzulát se vrátil ještě 2. října, ale z budovy již podle snoubenky nevyšel. Po třech hodinách čekání na místě jí bylo řečeno, že Chášakdží konzulát opustil. „K tomu ale neexistují žádné důkazy,” uvedla Cengizová.

Foto: Evan Vucci, ČTK/AP

Americký prezident Donald Trump

Svého času populární televizní komentátor Chášakdží od loňska pobýval v USA z obavy před zatčením, které potkalo jiné saúdskoarabské intelektuály. Mimo jiné přispíval do amerického listu The Washington Post. Ve svých komentářích kritizoval i korunního prince za to, že ačkoli propaguje reformy, nepřipouští o nich žádnou debatu. Předmětem kritiky byla i účast Saúdské Arábie v bojích v Jemenu či politika Rijádu vůči Kataru.

USA se obrátí na Rijád

Americký prezident Donald Trump dal najevo obavy o osud Džamála Chášakdžího a ministr zahraničí Mike Pompeo řekl, že američtí představitelé toto téma zvednou při jednáních se svými saúdskými partnery: „Vyzýváme saúdskoarabskou vládu, aby podpořila vyšetřování zmizení Chašakdžího.” Dodal, že požaduje, aby Rijád výsledky vyšetřování netajil.

Britský ministr zahraničí Jeremy Hunt v úterý Saúdské Arábii vzkázal, že naléhavě očekává odpovědi ohledně osudu opozičního novináře.

Reklama

Výběr článků

Načítám