Hlavní obsah

Saúdského novináře před smrtí nutili, aby poslal zprávu synovi

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Istanbul

Saúdskoarabského novináře Džamála Chášukdžího jeho vrahové před smrtí nutili, aby poslal SMS zprávu svému synovi Saláhovi, který byl tehdy držen v Saúdské Arábii. V pondělí to oznámil sloupkař tureckého listu Hürriyet, který měl možnost slyšet druhou, delší audionahrávku ze saúdskoarabského konzulátu v Istanbulu pořízenou 2. října, kdy byl novinář zavražděn.

Foto: Osman Orsal, Reuters

Vyšetřit vraždu novináře chtějí Chášukdžího přátelé z celého světa, jak stojí na plakátu, který drží v ruce demonstrant před saúdskoarabským konzulátem v Istanbulu.

Článek

„Tým, který byl složen z blízkých spolupracovníků korunního prince Muhammada bin Salmána, řekl Chášukdžímu, aby napsal zprávu svému synovi, jinak bude odvlečen do Saúdské Arábie. Chášukdží to odmítl, což vedlo k hádce, která skončila tím, že byl uškrcen provazem, anebo udušen pomocí plastového pytle,” napsal sloupkař Abdulkadir Selvi.

Saúdskoarabský prokurátor, který případ vyšetřuje, potvrdil, že komando novináře zavraždilo poté, co neuspělo s pokusem přesvědčit ho, aby se vrátil do vlasti, a zdrogovat ho, aby tam mohl být zavlečen násilím.

„Má se za to, že 15členné vražedné komando, které přicestovalo do Turecka, Saláha kontaktovalo. Podle jedné z teorií chtěli Chášukdžího přinutit, aby svému synovi poslal zprávu, kterou by po (novinářově) smrti použili jako alibi,” napsal sloupkař Selvi.

Vraždili na příkaz, tvrdí Turecko

Druhá, delší nahrávka, kterou Selvi slyšel, je podle něj v rozporu se závěry saúdskoarabské generální prokuratury. Ta minulý čtvrtek oznámila, že žádá trest smrti pro pět z 11 osob obžalovaných z podílu na vraždě novináře. Tvrdí ovšem, že obvinění jednali o své vůli a nebyli nikým řízeni. Turecko je přesvědčeno, že jednali na rozkaz korunního prince Muhammada bin Salmána.

Chášukdží přes rok žil v USA a kritizoval nejvyšší vedení Saúdské Arábie, včetně korunního prince. Na konzulát si přišel pro doklady, aby si mohl vzít svou tureckou snoubenku.

Syn zavražděného novináře Saláh Chášukdží má občanství Saúdské Arábie i Spojených států a nesměl donedávna vycestovat. Po tlaku amerického ministerstva zahraničí mohl opustit Saúdskou Arábii 25. října - den poté, co veřejně přijal kondolenci od korunního prince.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan v článku zveřejněném v deníku The Washinton Post napsal, že pokyn k vraždě Chášukdžího přišel z nejvyšších míst vlády Saúdské Arábie. [celá zpráva]

Podle téhož listu americká tajná služba CIA zjistila, že vraždu Chášukdžího nařídil přímo korunní princ Muhammad bin Salmán. [celá zpráva]

Trump: To už se asi nikdy nezjistí

Americký prezident Donald Trump v neděli v televizi Fox News řekl, že se možná nikdy nezjistí, kdo nařídil vraždu novináře. Saúdskoarabský korunní princ Muhammad bin Salmán ho však údajně ujistil, že on to nebyl. Zdůraznil však, že chce zachovat vztahy se Saúdskou Arábií jakožto blízkým spojencem USA na Blízkém východě.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám