Hlavní obsah

Saúdové zveřejnili záběry poničené rafinérie. Pentagon vyzývá spojence k tlaku na Írán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington

Saúdskoarabská ropná společnost Aramco v pátek zveřejnila záběry škod, které napáchal sobotní útok na dvě tamní rafinérie. Na obou místech už probíhají opravy. Mluvčí amerického ministerstva obrany ve čtvrtek večer uvedl, že nálet představuje mezinárodní problém a vedl k internacionalizaci konfliktu v oblasti Perského zálivu. Očekává, že američtí spojenci se přidají k zesílení tlaku na Írán.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Rafinérie Saudi Aramco ukázala škody na svém zařízeníVideo: AP

 
Článek

Armaco uvedlo, že v méně postiženém Churajsu by se měla produkce plně obnovit do konce září. Už dováží zařízení z USA a z Evropy na obnovení poškozených částí, řekl manažer společnosti pro oblast jihu. Jeřáby už postavily dva stabilizační sloupy a zařízení pro separaci ropy a plynu.

„Opravdu ukázali, jak by to mohlo být oslabující,“ uvedl k dopadům útoků mluvčí Pentagonu Jonathan Hoffman. „Byl tam velký počet vzdušných projektilů, bylo to sofistikované a mělo to dramatický dopad na globální trhy,“ zhodnotil mluvčí podle televize CNBC útok na dvě saúdskoarabské rafinérie. Dodal, že útok problém „internacionalizoval“.

Foto: Novinky.cz s Reuters

Zničené ropné zařízení v Churajsu

„Očekávání, která máme a která, myslím, mají i Saúdové, jsou ta, že naši mezinárodní partneři si uvědomí, že nastal čas pro posílení kroků, které by pomohly odradit Íránce od tohoto chování a současně vrátily Írán na cestu diplomacie,“ uvedl Hoffman.

Evropské země nezastávají americkou politiku sankcí na Írán, protože chtějí udržet dohodu o íránském jaderném programu.

Hoffman zdůraznil, že USA netouží po konfliktu s Íránem: „Naším cílem je odvracet konflikty na Blízkém východě, konflikty nechceme. Vidíme však, že když je Írán konfrontován s diplomatickými a ekonomickými výzvami, odpovídá vojenskou akcí, a my je chceme dostat zpátky k diplomatickým kanálům.“ Írán diplomatická jednání s USA odmítá, dokud Washington nezruší sankce, které loni na zemi uvalil.

Napětí v Perském zálivu

Útok na saúdské rafinérie připsal mluvčí Pentagonu Íránu, i když ten to popírá. Tvrdí, že ho podnikli vzbouření jemenští šíitští Húsíové, kteří se k němu i přihlásili. Teherán je podporuje. Húsiové čelí útokům Saúdské Arábie, která podporuje vládu jemenského prezidenta Abda Rabbúa Mansúra Hádího.

Írán se loni dostal pod tlak, když Spojené státy vypověděly smlouvu o omezení íránského jaderného programu jako nevýhodnou, protože nezahrnuje balistické rakety a aktivity Íránu v zahraničí, kde podporuje libanonský Hizballáh, Húsíe a syrského prezidenta Bašára Asada.

Evropští signatáři se snaží smlouvu zachovat, ale nedaří se jim najít způsob, jak obejít americké sankce, takže Teherán postupně vypovídá další a další body dohody.

Reklama

Výběr článků

Načítám