Hlavní obsah

S Donaldem Trumpem jsme přirození spojenci, říká Asad

Damašek

Syrský prezident Bašár Asad vidí v Donaldu Trumpovi spojence v boji s terorismem. Soudí tak z jeho projevů v předvolební kampani, i když připouští, že je třeba počkat, jak se bude chovat, až získá prezidentské pravomoci. Asad to řekl v rozhovoru pro portugalskou televizi.

Foto: SANA/Handout, Reuters

Syrský prezident Bašár Asad

Článek

„Nemůžeme říci nic o tom, co udělá, ale když bude bojovat s terorismem, samozřejmě že budeme spojenci, přirození spojenci v tomto ohledu, stejně jako s Rusy, Íránci a mnoha dalšími zeměmi,“ řekl syrský prezident portugalské veřejnoprávní stanici RTP.

„Trump slíbil, že se zaměří na boj s Islámským státem, ale dodrží to? Jak se vyrovná s odporem ve své administrativě a mainstreamovými médii, která byla proti němu? Jak se s tím vypořádat. To je důvod, proč máme velké pochyby. Proto jsme v jeho (Trumpově) hodnocení velmi opatrní,” vysvětlil dále Asad.

Pod současnou administrativou Spojené státy s Islámským státem bojují, ale jen ze vzduchu a podporují navíc i část takzvaně umírněných rebelů, kterou režim v Damašku považuje a označuje za teroristy. Trump ale slíbil, že pokud se dostane do Bílého domu, s Islámským státem rychle zatočí.

Související témata:

Foto: Brendan McDermid, Reuters

Donald Trump

Foto: SANA/Handout, Reuters

Syrský prezident Bašár Asad

Syrský prezident se vyjádřil také ke svému tureckému protějšku Recepu Erdoganovi. Přesněji řečeno se do něj obul, když ho označil za megalomana, který ztratil kontakt s realitou.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám