Hlavní obsah

Neonacisté v USA oslavují Trumpova strategického poradce

Washington

Rozhodnutí příštího amerického prezidenta Donalda Trumpa vybrat si za hlavního stratéga Stephena K. Bannona vyvolalo v USA spíše pobouření, radovala se z něj jen extrémní pravice a ocenil je neonacistický web Daily Stormer. Bannon je považován nejen za misogyna a homofoba, ale také za rasistu, i když on sám to popírá. Jednou prý uvedl, že je leninista.

Foto: Carlo Allegri, Reuters

Šéf Trumpovy volební kampaně a jeho strategický poradce Stephen Bannon

Článek

„Bannon je nejlepší osobou, která mohla být dosazena do této klíčové role vedle Pata Buchanana (americký konzervativní politik - pozn. red.) a mne,“ napsal v článku s titulkem „Buzny a Židi kňučí kvůli jmenování Bannona” šéfredaktor neonacistického webu Daily Stormer Andrew Anglin.

Liga proti hanobení (ADL), která se zaměřuje na antisemity, naopak volbu Bannona odsoudila. „Pan Bannon byl odpovědný za šíření ideologií, které jsou proti etice našeho národa. Byly mezi nimi antisemitismus, rasismus a islamofobie,“ přidalo se s kritikou také Náboženské akční centrum reformního judaismu.

List The Washington Post v analýze uvádí, že Bannon nesporně přitahuje mnoho bílých rasistů, což i on sám přiznal, ačkoliv se označení rasista brání. Bannon, který vedl extrémně pravicový protimigrační web Breitbart, sám sebe označuje nijak nedefinovaným termínem „alternativní pravice”, což je podle něj ultrapravicová ideologie, která se staví proti imigraci a globalizaci.

Nejsme rasisté. Jen upřednostňujeme bílé

V rozhovoru pro web Mother Jones Bannon v srpnu řekl: „Někteří bílí nacionalisté jsou přitahováni částí filozofie alternativní pravice.“ Dodal však, že alternativní pravice není rasistická. „Když se podíváme na hnutí identity v Evropě, myslím si, že mnohým z nich jde skutečně o 'polskou identitu' a 'německou identitu'. Je to více identita spojená s národním státem,“ řekl Bannon.

Web Breitbart na svých stránkách uváděl, že alternativní pravice není rasistická, jen „bez omlouvání zastává politiku nové identity, která upřednostňuje zájmy své vlastní demografie“. Podle dalších vyjádření, jež v eufemických formulacích jen popírají sama sebe, není alternativní pravice misogynní (nenávidící ženy - pozn. red.), „jen aplikuje maskulinní principy“.

Jsem leninista, chci zničit stát

S názorovým ukotvením samotného Bannona je to složitější. List Daily Beast citoval jeho neautorizované výroky, kde se naopak prezentoval jako zastánce extrémní levice. „Jsem leninista. Lenin chtěl zničit stát a to je taky můj cíl. Chci všechno strhnout dolů, zničit celý dnešní establishment,“ řekl reportérovi. Při autorizaci sice Bannon pravil, že si na nic nepamatuje a že médiím rozhovory neposkytuje, nijak se však proti výrokům neohradil.

Citace je přitom v souladu s jeho dalšími vyjádřeními na webu Breitbart: „Je tu rostoucí globální hnutí vzpoury proti establishmentu, proti permanentní třídě politiků doma a proti globálním elitám, které je ovlivňují.“

Ještě ostřeji se vyjádřil v rozhovoru pro New York Times. „Nevěříme, že je v této zemi fungující konzervativní strana, a rozhodně si nemyslíme, že by to byla Republikánská strana. Je potřeba dát facku čubce - Republikánské straně,“ prohlásil, přičemž označení za čubku patří ještě mezi ta mírnější z těch, jaká republikánům adresoval.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám