Hlavní obsah

Rusové udeřili na Islámský stát z lodí ve Středozemním moři

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva/Washington
Aktualizováno

K zesíleným francouzským náletům proti Islámskému státu v Sýrii se v sobotu přidalo ruské námořnictvo. Ruské lodě ve Středozemním moři jen pár hodin poté, co Moskva potvrdila, že ruský airbus nad Sinajským poloostrovem vyhodila do povětří bomba radikálů, ostřelovaly IS střelami s plochou dráhou letu.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Rakka je de facto hlavním městem Islámského státu.

Článek

Ostřelování bašty IS Rakky a provincie Idlíb s městem Halab (Aleppo) potvrdila agentuře Reuters americká strana. Podle ní Rusové podnikli „značné množství“ útoků, které předem ohlásili a do nichž zapojili nejen své lodě, ale i bombardéry. Nejmenovaný zástupce francouzské vlády potvrdil deníku Le Monde, že jedním z cílů bylo hlavní město IS Rakka, na které udeřili i Francouzi. [celá zpráva]

Ruské ministerstvo obrany potvrdilo, že střely vypálené z lodí zasáhly cíle v Aleppu. Moskva dodala, že v uplynulých 48 hodinách podnikla v Sýrii okolo 2 300 vzletů a dodala, že do Sýrie poslala dalších 25 vojenských letadel.

„Naše vojenská práce v Sýrii musí pokračovat. Musí být posílena takovým způsobem, aby teroristé pochopili, že je nevyhnutelně čeká odplata,“ prohlásil ruský prezident Vladimir Putin v souvislosti s potvrzením, že zkázu ruského airbusu na Sinaji a smrt všech 224 lidí na palubě způsobila bomba radikálů hlásících se k Islámskému státu. [celá zpráva]

Související téma

Foto: Reuters

Bojovníci Islámského státu

Ruské námořnictvo má podle Putina při útocích spolupracovat s francouzskou letadlovou lodí Charles de Gaulle, o jejímž návratu do Perského zálivu před pár dny rozhodl francouzský prezident François Hollande.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám