Hlavní obsah

Rusové nasadili v Sýrii nejmodernější bitevní vrtulníky

Moskva

Ruské letectvo mělo od ledna v syrské Latákíji nasazeno nejmodernější bitevní vrtulníky Kamov Ka-52 Alligator a Mil Mi-28 Noční lovec. Podle čtvrtečních informací agentury Interfax se i po stažení větší části ruského kontingentu zapojí do bojů, protože Rusko bude nadále útočit na Islámský stát a Frontu an-Nusra.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ruské vrtulníky Mil Mi-28 Noční lovecVideo: Reuters

 
Článek

O nasazení nejmodernějších ruských bitevních vrtulníků informovala už v lednu organizace zaměřená na zpravodajství o zbraních IHS Jane´s. Helikoptéry měly posílit obranu základny a být případně nasazovány do záchranných misí.

Jsou mnohem lépe vybavené, takže nehrozilo, že by byly při záchranné operaci ztraceny, jako se to stalo vrtulníku Mi-8 nasazenému do akce na záchranu ruského pilota Suchoje Su-24, který sestřelili Turci.

Rusko v Sýrii testuje zbraně

„Stejně jako v případě dalšího novějšího ruského vybavení v Sýrii je to pro Moskvu možnost poprvé otestovat nejnovější vrtulníky ve válečné zóně,“ řekl agentuře TASS nejmenovaný představitel z ministerstva obrany, který nijak netajil, že syrská válka slouží ruské armádě jako polygon.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Ruský vrtulník Mil Mi-28 v Sýrii Video: Reuters

Interfax ve čtvrtek zmínil, že přítomnost ruských bitevních vrtulníků potvrzují záběry ze základny. Na jednom je letící stroj Mi-28N. Dodal, že podle neověřené zprávy je pravděpodobné, že budou nyní nasazeny k podpoře syrských vojsk bojujících s teroristickými organizacemi.

Zpráva však není potvrzena, vrchní velitel ruských vzdušných sil Viktor Bondarev řekl Komsomolské pravdě, že i vrtulníky se vrátí do vlasti: „Budou přepraveny transportními letouny.“ Z jeho vyjádření však neplyne, že se vrátí všechny.

Foto: Profimedia.cz

Kamov Ka-52 Alligator

Rusko nikdy neuvedlo počet svých zbraní a ani všechny v Sýrii nasazené typy. Odhadovalo se, že v Sýrii válčilo na 4000 mužů a 80 bojových letadel a vrtulníků.

Mil Mi-28N a Kamov Ka-52 jsou nejmodernější bitevní vrtulníky ve výzbroji ruských sil, Mi-28N jsou notně vylepšené stroje Mi-24 upravené pro noční akce a akce za každého počasí. Dražší a pokročilejší Kamov Ka-52 je dvoumístný stroj odvozený od revolučního jednomístného Ka-50 Akula. Jde o jeden z nejmodernější bitevních vrtulníků na světě a je určen pro speciální operace. Oba jsou vyzbrojené 30mm kanónem 2A42 i protizemními a protitankovými raketami. Použít se mohou proti obrněné technice, vozidlům i opevněným postavením.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám