Hlavní obsah

Rusko otestovalo v Sýrii nejmodernější systém protivzdušné obrany S-500

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Rusko úspěšně vyzkoušelo v Sýrii svůj nejnovější systém protivzdušné obrany S-500 Prometěj. Uvedl to ve středu list Izvestija s odvoláním na zdroje z ruského ministerstva obrany a z ruských zbrojovek. Sériová výroba S-500 by podle šéfa zbrojařského holdingu Rostěch Sergeje Čemezova měla začít ve druhé polovině příštího roku.

Systém protivzdušné obrany S-400 by měl být brzy nahrazen novým systémem S-500

Článek

Během testů byla podle deníku odhalena řada problémů systému, které se ale podařilo operativně vyřešit. Zkoušky byly už zakončena a označeny za úspěšné.

Podle bývalého zástupce velitele ruského letectva pro protivzdušnou obranu Ajteče Biževa se veškerá technika před spuštěním sériové výroby testuje v nepříznivých klimatických a technických podmínkách, což umožňuje odhalit nedostatky.

„Sýrie se pro takové testování dobře hodí, protože je tam vždy horko a množství prachu. Kromě toho radiolokátory musí pracovat nepřetržitě 24 hodin denně, protože situace není klidná a protiletadlová obrana musí mít neustále přehled,” řekl deníku generálporučík Bižev.

Raketa systému S-500 byla při zkouškách podle západního tisku schopna zasáhnout cíl vzdálený 480 kilometrů, což o 80 kilometrů překonalo stávající systémy protivzdušné obrany.

Turecko jedná o nákupu ruských suchojů

Blízký a Střední východ

Ruský ministr obrany Sergej Šojgu již dříve avizoval, že dodávky systémů S-500 ruské armádě by měly začít příští rok.

Moskva už v minulosti využila syrské bojiště k testování nových zbraní, například střel s plochou dráhou letu či bojových letadel páté generace Suchoj Su-57 i bitevních vrtulníků Kamov Ka-52 a Mil Mi-28N.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám