Hlavní obsah

Rusko obvinilo syrské povstalce z použití otravných plynů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva

Ruské ministerstvo obrany ve středu oznámilo, že sedm lidí zemřelo v syrském městě Halab, když tzv. umírněná opozice spáchala teroristický útok za použití otravných látek. Přes dvacet dalších lidí muselo být hospitalizováno, napsala agentura Interfax.

Foto: Mohamad Bayoush, Reuters

Místo údajného chemického útoku v syrském Sarminu (ilustrační záběr)

Článek

„Následkem tohoto teroristického činu zemřelo sedm lidí a 23 muselo být převezeno do nemocnice v Halabu s příznaky dušení a popáleninami dýchacích cest,“ řekl Sergej Čvarkov z Centra pro usmíření válčících stran v Sýrii. Nezmínil, jaká chemická látka byla použita, popis ale odpovídá použití chlóru.

Podle Čvarkova byl útok spáchán v úterý kolem sedmé večer v obytné čtvrti ve východní části Halabu u Salahdínu. O město vzbouřenci svádějí tvrdé boje s armádou podporovanou ruskými silami, rebelové se pokoušejí prorazit obklíčení. [celá zpráva]

Dva útoky za sebou

Útok byl podniknut od Sukkari, které ovládá vzbouřenecká skupina Harakat Núr an-Din al-Zinki. Generál zdůraznil, že jde o skupinu, kterou Spojené státy řadí k umírněné opozici. Dokonce jí dodávaly protitankové rakety BGM-71 TOW. Protože se ale podílela na únosech a mučení novinářů a humanitárních pracovníků, tuto podporu přestala dostávat.

V tomto týdnu, jde už o druhý útok za použití chemických zbraní v Sýrii. Povstalecká civilní obrana informovala v noci na úterý o chemickém útoku na Sarákib, který leží v provincii Idlíb poblíž místa, kde byl sestřelen ruský transportní vrtulník. Povstalci uvedli, že tam z vrtulníku bylo shozeno několik kanystrů s chlórem. Zasaženo jím bylo 33 lidí. [celá zpráva]

Exilová Syrská národní rada (SNC) z chemického útoku obvinila Asada a poukázala na podobné incidenty v minulosti: „Každodenní realita potvrzuje, že veškeré mezinárodní dohody a předchozí rozhodnutí Rady bezpečnosti , ať už se týkají chemických zbraní či jiných věcí, pro Asadův režim nic neznamenají.”

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám