Hlavní obsah

Boje v Halabu mají gigantický rozsah, pro obyvatele katastrofa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Halab

Tvrdé boje pokračují v syrském Halabu (Aleppu), kde se vzbouřenci pokoušejí prorazit obklíčení, ve kterém se octili. Podle exilové organizace SOHR monitorující dění v Sýrii jde o vůbec největší ofenzívu vzbouřenců, kteří ale čelí hojným ruským a syrským náletům. Vládní vojska dokázala dobýt zpět část území, které nakrátko získali rebelové. Ti pohrozili sebevražednými útoky.

Foto: Abdalrhman Ismail, Reuters

Pohled na válkou poničený Halab

Článek

Rebelové zahájili ofenzívu v neděli. Klíčem k proražení obklíčení bylo odpálení mohutné nálože umístěné v tunelu vykopaném pod armádními pozicemi ve čtvrti Ramusa. Vzbouřenci se tak dostali do čtvrtí držených dlouhodobě vládními silami.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Halabu zuří tvrdé boje mezi vládními jednotkami a rebelyVideo: AP

„Nyní shlížíme na oblast Ramusa, ale ruské tryskáče zesílily bombardování, což nám brání v rychlém pohybu,“ uvedl jeden z velitelů vzbouřenců pro agenturu Reuters. Jeden z obyvatel města řekl BBC: „Každý den máme dvacet až třicet útoků ruských letadel nebo helikoptér.“

„Bitva je nyní válkou v ulicích,“ prohlásil velitel vzbouřenecké skupiny Ahrár aš-Šám Džamá abú Muhammad, který naznačil i taktický plán - boje ve čtvrtích dosud ovládaných vládou měly zabránit náletům, což se však nestalo.

„Impozantní” bitva?

Další rebel řekl, že do „velké impozantní bitvy o Halab“ bylo nasazeno 10 000 vojáků a nejméně 95 tanků a několik set odpalovacích zařízení pro rakety.

Po jeho vyjádření už nepůsobí nadneseně pondělní tvrzení ruského generála Sergeje Rudského, podle něhož se do ofenzívy zapojilo asi 5000 vzbouřenců a útočící skupiny ztratily 14 tanků a deset obrněných vozidel. [celá zpráva]

Vládní síly s podporou Rusů ofenzívu zastavily, což připustil i SOHR. Podle něj se Asadovým silám podporovaným Hizballáhem podařilo ovládnout během úterý dvě vesnice u Halabu, které na přelomu týdne dobyla Fronta Fatah aš-Šám (bývalá An-Nusra), když proti výcvikovému centru použila dvě auta řízená sebevražednými atentátníky, a dva kopce na jihozápadním předměstí Halabu.

Podle SOHR od neděle padlo 50 vzbouřenců, vládní agentura SANA oznámila, že za poslední den padlo 64 vzbouřenců včetně několika vůdců. Údajně to vzbouřenci přiznali, ze zprávy ale není jasné, zda jsou všechny oběti z Halabu, kde také zahynulo čtyřicet civilistů.

Vzbouřenci už pohrozili, že mají připravené další sebevražedné atentátníky, kteří vyrazí proti pozicím vládních sil v automobilech naplněných trhavinami, aby prorazili obklíčení.

Humanitární katastrofa

Velká bitva představuje tragédii pro obyvatele, kteří ve městě zůstávají. „Základní jídlo zcela zmizelo. Na trhu není mléko,“ řekl jeden z obyvatel a dodal: „Nejezdí tu žádná auta. Veřejná doprava se zastavila kvůli nedostatku paliva. Lidé zůstávají ve svých domech, aby se vyhnuli ostřelování.“

Několik desítek rodin sice využilo vládou otevřené humanitární koridory, ale většina jich ve městě stále zůstává. [celá zpráva]

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám