Hlavní obsah

Ruské strategické bombardéry zničily tábor radikálů Islámského státu u syrské Palmýry

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Moskva/Damašek

Ruské strategické nadzvukové bombardéry Tupolev Tu-22M3, které vzlétly ze základen v Rusku, zaútočily na postavení radikálů z Islámského státu východně od Palmýry u Araku a Suchny. Informovala o tom v úterý ruská tisková agentura Interfax s odvoláním na sdělení ministerstva obrany.

Foto: Reuters

Ruský nadzvukový bombardér Tu-22M

Článek

„Při úderu byl zničen velký polní tábor bojovníků, tři sklady munice a zbraní, tři tanky, čtyři bojová vozidla pěchoty, osm automobilů vyzbrojených velkorážnými kulomety a značné množství živé síly nepřítele,“ uvedlo ruské ministerstvo k vzdušnému útoku, aniž by upřesnilo, kdy byl přesně proveden. „Nálet byl podniknut v posledních dnech,“ uvedlo ministerstvo s tím, že zničení cílů bylo potvrzeno z několika kanálů.

Zástupce ministerstva řekl, že představitelé mezinárodní letecké koalice, která je rovněž zapojena do bojů v Sýrii a kterou vedou USA, byli předem informováni o době útoků i trase letadel.

Tupolev Tu-22M3
Tupolev Tu-22M3 je dvoumotorový strategický nadzvukový bombardér s měnitelnou geometrií křídla. Dosahuje rychlosti až 2200 km/h a útočit může ve vzdálenosti až 2400 km. Unese až 24 tun munice včetně přesné. Je tedy menší a rychlejší než americký B-1B.

V úterý útočila také syrská letadla, která bombardovala posty Fronty an-Nusra a dalších teroristických organizací. Pozice Islámského státu bombardovala u Dajr-az Zauru, Chán-Makury u Damašku a v provincii Homs.

Boje v Halabu uvěznily civilisty

Tvrdé boje pokračovaly i v Halabu, kde se Fronta an-Nusra a další vzbouřenecké skupiny pokoušejí prorazit obklíčení. Vládní agentura SANA oznámila, že palba vzbouřenců si vyžádala za poslední čtyři dny 57 lidských životů včetně 15 dětí a 22 žen. Zraněno bylo 497 osob.

Podle syrské exilové organizace SOHR monitorující dění v zemi syrská i ruská letadla bombardovala povstalci držené části Halabu na severu města.

Mluvčí OSN Alessandra Velluciová v úterý varovala, že oblast je pro civilisty neprůchodná. Podle odhadů OSN na této trase závisí zásobování až 300 tisíc lidí.

Představitel syrské opozice Usáma Taldža v Istanbulu prohlásil, že mezi těmi, kdo se octli v Halabu v obklíčení, jsou převážně ženy a děti. Vláda vyhlašováním příměří podle něj kryje své vojenské operace.

Problémem je, že v Halabu bojují umírnění radikálové po boku An-Nusry napojené na Al-Káidu. Do Moskvy proto ve čtvrtek přiletí americký ministr zahraničí John Kerry. O den později má jednat o Sýrii a boji proti An-Nusře. Ruský ministr zahraničí Sergej Lavrov v úterý řekl, že USA v lednu slíbily, že všichni povstalečtí bojovníci, které Spojené státy podporují, se stáhnou z oblastí, kde působí An-Nusra, avšak dosud se to nestalo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám