Hlavní obsah

Rozkaz použít sarin dal Asadův režim, naznačují další odposlechy

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Berlín

Německé tajná služba BND seznámila v tajné zprávě poslance s odposlechy, které naznačují, že útok chemickými zbraněmi u Damašku nařídil režim Bašára Asada. Plyne to z odposlechu rozhovoru mezi vysokým představitelem libanonského šíitského hnutí Hizballáh, které Asada podporuje, a íránským velvyslanectvím., uvedl časopis Der Spiegel.

Foto: Muzaffar Salman, Reuters

Syřan truchlí nad smrtí svých dětí.

Článek

S tajnými informacemi seznámil poslance ředitel BND Gerhard Schindler. Podle něj vysoký představitel Hizballáhu v telefonátu s íránským velvyslanectvím zmínil, že rozhodnutí o použití otravného plynu „bylo velkou chybou“. Dodal, že Asad „ztrácí nervy“

Podle Schindlera byl plyn použit v odvetu za minometný útok na Asadovu kolonu, když jel na konci ramadánu do mešity. Z útoku vyvázl nezraněn, musel ale být proveden z předměstí Damašku.

Lékař hovořil o příznacích typických pro sarin

Agenti jsou také přesvědčeni na základě odposlechu jiného hovoru, že použit byl právě sarin. Odposlechly telefonát lékaře ošetřujícího pacienty v Ghútě hned po útoku, který popsal příznaky tak přesně, že o použití nervového plynu nemůže býti pochyb. Uvedl list International Business Times

Stopy sarinu byly podle amerického ministra zahraničí Johna Kerry objeveny ve vlasech a v krvi obětí. Podle USA byly granáty se sarinem vypáleny z mobilních odpalovacích ramp.

Schindler také naznačil, že mohlo dojít k omylu při přípravě sarinu, takže byla dávka silnější, než bylo zamýšleno.

Domnívá se, že povstalci navzdory podpoře z Kataru a Saúdské Arábie by takovýto útok podniknout nedokázali. Syrská televize už v červenci, tedy dávno před útokem, zveřejnila, že 7. 7. byly\ na několika místech ovládaných dříve povstalci včetně předměstí metropole Džobár objeveny nebezpečné chemické látky. Mělo jít o 281 barelů s monoethylenglykolem a polyethylenglykolem a také korozívní látky v kanystrech s označením saúdskoarabského výrobce.

Ani jedna z těchto látek ale není prekursorem sarinu, i když jsou jedovaté.

 Poslance BND nepřesvědčla

Poslanec Thomas Oppermann ze sociálnědemokratické SPD řekl, že BND má indicie, že útok nařídil režim, ale nemá jednoznačné důkazy. Poslanec Levice Steffen Bockhahn dodal: „Důkaz nebyl poskytnut“ a o poslanec za Zelené Hans-Christina Ströbele řekl: „Pochybnosti zůstávají.“

Německo se nechce připojit k útoku na Sýrii.

Reklama

Výběr článků

Načítám