Hlavní obsah

Rok od exploze v Bejrútu: Vyšetřování ani rekonstrukce příliš nepokročily

– Bejrút

Přesně před rokem smetl obrovský výbuch přístav v libanonském Bejrútu. Explodovalo 2750 tun špatně uskladněného dusičnanu amonného a o život přišlo 204 lidí. I přes práci stavbařů některé budovy vypadají stejně jako před rokem. Včetně torza sila, které před lety stavěla česká firma Průmstav.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Záběry z dronu na Bejrút rok po tragickém výbuchuVideo: Reuters

 
Článek

Libanonci si katastrofu připomenou ve středu minutou ticha, chystají se ale také protesty. Vyšetřování katastrofy totiž stále nikam nevede. Pozůstalí i aktivisté za to pranýřují vládu, která podle nich vyšetřování maří.

Jejich rozhořčení nahrávají kroky libanonské vlády. V únoru skončil ve funkci soudce Fadi Sawwan, který obvinil z výbuchu tři bývalé ministry a končícího premiéra Hasana Dijába z trestného činu nedbalosti. Jeho náhradníkem se stal Tarek Bitar. „Ten sice prokázal, že je bezúhonný, ale problém je v tom, že nemáme ctihodné politiky,“ tvrdí Ibrahím Hoteit, který při výbuchu ztratil svého mladšího bratra.

Záběry z dronu: Takhle vypadá bejrútský přístav půl roku po výbuchu

Blízký a Střední východ

„Je zřejmé, že explozi v Bejrútu způsobily činy vysokých libanonských představitelů, kteří vědomě skladovali nebezpečný materiál (dusičnan amonný) v mizerných podmínkách a nedokázali ochránit veřejnost,“ uvedla Lama Fakíhová z Human Rights Watch pro televizi Al-Džazíra.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Devastující výbuch otřásl 4. srpna 2020 BejrútemVideo: Latin America News Agency, Reuters

Vědkyně Aja Majzúbová z téže organizace dodala, že ačkoli libanonští představitelé osobně dusičnan amonný nezapálili, padá vina na jejich hlavy, protože bylo na jejich zodpovědnosti nebezpečnou látku buď odstranit, nebo zajistit tak, aby ke katastrofě nedošlo.

Tlukot srdce v troskách už slyšet není. V Bejrútu zastavili pátrání po přeživších

Blízký a Střední východ

„O potenciálním nebezpečí neměla tušení ani veřejnost a ani hasiči, kteří přijeli na místo činu a mnozí z nich zemřeli,“ řekla Majzúbová.

Obvinění byla vznesena celkem proti 37 lidem, 25 z nich bylo zadrženo. Třináct jich už ale bylo propuštěno. Ve většině případů se jedná o zaměstnance přístavu a členy ochranky.

Obstrukce ze strany zákonodárců

Libanonští představitelé navíc odmítli žádost nově jmenovaného soudce Bitara, který žádal o zrušení imunity pro několik vysoce postavených zákonodárců a bezpečnostních šéfů, aby je vyšetřovatelé mohli vyslechnout.

Mezi těmito zákonodárci jsou například bývalí ministři financí, veřejné výstavby či exministr vnitra.

Ohromila mě síla exploze, svěřil se český psovod po návratu z Bejrútu

Domácí

Výrazněji se neposunula ani rekonstrukce budov v bejrútském přístavu. Opravit budovy má zájem hned několik mezinárodních společností, které o rekonstrukci soutěží. Světová banka vypočítala, že remodelace či rekonstrukce budov bude stát v přepočtu 425 až 520 milionů dolarů (zhruba 9,2 až 11,2 miliardy korun).

Dusičnan amonný byl uložen v silu v přístavišti od května 2014. Ukázalo se, že sklad nikdo nehlídá. V jedné ze stěn navíc byla díra a dveře byly uvolněné. Mohutnou explozi způsobil 4. srpna 2020 požár, který se začal šířit ve skladu se zábavní pyrotechnikou a nakonec se rozšířil do skladu číslo 12, kde bylo uloženo 2750 tun dusičnanu amonného.

Reklama

Výběr článků

Načítám