Hlavní obsah

Tlukot srdce v troskách už slyšet není. V Bejrútu zastavili pátrání po přeživších

Bejrút

V Bejrútu zastavili v neděli v troskách jednoho zříceného domu pátrání po přeživších srpnového výbuchu. Záchranáři, kteří se dali do prohledávání, když ve čtvrtek na místo v historické čtvrti Már Michálil upozornil pátrací pes, nyní sdělili, že nikoho živého nenašli. V bejrútském přístavu vybuchl 4. srpna špatně uložený dusičnan amonný. Exploze zabila 190 lidí a poničila část města.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Pátrání po přeživším měsíc po výbuchu v Bejrútu Video: Reuters

 
Článek

Ve čtvrtek pes záchranářů označil sutiny jednoho domu jako místo, kde by mohl být ještě živý člověk. Byť to bylo jakkoli nepravděpodobné, Bejrúťané s napětím čekali, zda se záchranáři k živému dostanou, ale jejich naděje postupně opadaly.

V troskách Bejrútu po měsíci pátrají po živém člověku

Blízký a Střední východ

Už v sobotu večer podle agentury DPA šéf chilského záchranářského týmu Topos Francisco Lermanda řekl, že pod troskami se už „z technického hlediska” žádné známky života neprojevují.

Aparáty zachytily tlukot srdce

Ve čtvrtek skupina záchranářů složená z dobrovolníků z Chile, Libanonu a členů civilní obrany začala rozebírat hromady betonu a dalšího zničeného stavebního materiálu ze zbytku budovy, v jejímž přízemí se nacházel bar.

Foto: Bilal Hussein, ČTK/AP

Chilští záchranáři se psem po pátrání v troskách v Libanonu

Přístroje zaznamenaly, že pod sutinami možná někdo dýchá a tepe mu srdce. Práce postupovaly pomalu, protože hrozilo zřícení dalších částí budovy. Zázrak se nakonec nekonal. Lermanda řekl, že se v suti žádné tělo nenašlo a že zachycený tep srdce mohl být puls některého ze záchranářů.

Chilský tým v minulých dnech, kdy se hledalo, žádal, aby lidé na ulici v blízkosti prohledávaného domu vypnuli své mobilní telefony a zůstali bez hnutí, aby se zabránilo rušení detektorů.

Vláda podala po explozi demisi

Po výbuchu 2750 tun špatně uskladněného dusičnanu amonného zemřelo 190 lidí a dalších 6000 utrpělo zranění. Zhruba čtvrt milionu obyvatel se nemůže po explozi vrátit do svých původních domovů. Výbuch a následná tlaková vlna poničily rozsáhlé oblasti ve městě.

Ohromila mě síla exploze, svěřil se český psovod po návratu z Bejrútu

Domácí

Libanonci výbuch připsali liknavosti politiků, protože o potenciálním nebezpečí látky se vědělo. Vláda Hasana Dijába pak podala demisi a Dijábův nástupce Mustafá Adíb nyní sestavuje nový kabinet.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám