Hlavní obsah

Radikální Fronta an-Nusra se v Sýrii zmocnila zbraní dodaných rebelům z USA

Damašek/Londýn/Bagdád

Umírněná syrská opozice utrpěla v noci na neděli porážku od radikální Fronty an-Nusra napojené na Al-Káidu. Ta porazila Západem podporovanou 13. divizi a zmocnila se zbraní dodaných z USA, uvedla agentura Reuters. Jsou mezi nimi i protitankové střely. Také zajala bojovníky divize.

Foto: Ammar Abdullah, Reuters

Bojovníci Fronty an-Nusra v provincii Idlíb.

Článek

Velitel 13. divize Ahmad Saúd na Twitteru oznámil, že bojovníci An-Nusry napadli základny divize a zmocnili se zbraní. Neuvedl žádné podrobnosti.

Ředitel exilové organizace SOHR Rami Abdal Rahmán monitorující dění v Sýrii, upřesnil, že An-Nusra se zmocnila Američany dodaných protitankových raket. Také podle něj zajala desítky bojovníků 13. divize, která je součástí Svobodné syrské armády.

An-Nusra ve svém prohlášení naopak obvinila z útoku 13. divizi, jejíž bojovníci prý ráno zahájili překvapivé útoky na pozice fronty u Maarat Numani v provincii Idlíb. Oznámila, že útok odrazila a několik útočníků zajala.

V Sýrii sice panuje od 26. února příměří, to se ale netýká Islámského státu a Fronty an-Nusra, které jsou označované za teroristické. Americký ministr zahraničí John Kerry v sobotu přesto mohl uvést, že se podařilo v zemi snížit množství útoků až o 90 procent. Klid zbraní byl jednou z podmínek opozice pro její účast na ženevských rozhovorech.

Po několika odkladech bylo jejich druhé kolo přesunuto na pondělí a do Ženevy v neděli dorazil hlavní vyjednávač syrské vlády Bašár Džaafarí. Jeho protějšek z opoziční vyjednávací komise (HNC) Muhammad Allúš je ve Švýcarsku od soboty. Rozhovory budou stejně jako při svém zahájení v lednu nepřímé a zprostředkovateli budou diplomaté OSN.

Reklama

Výběr článků

Načítám