Hlavní obsah

Rada bezpečnosti schválila vyslání pozorovatelů do Aleppa

New York
Aktualizováno

Rada bezpečnosti OSN v pondělí jednomyslně schválila vyslání pozorovatelů do východní části syrského Aleppa, kterou donedávna drželi vzbouřenci. Vyzvala všechny strany konfliktu, aby jim umožnily bezpečný přístup do města. Výsledná rezoluce je kompromisem mezi ruským a francouzským návrhem.

Foto: Andrew Kelly, Reuters

Hlasování rady bezpečnosti OSN o Aleppu

Článek

Francie původně chtěla vyslat do oblasti modré přilby, ale ruský vyslanec Vitalij Čurkin nebyl pro, zdálo se mu, že by se mírové sbory ani nepodařilo dost rychle zorganizovat. [celá zpráva]

Rezoluce vyzývá OSN i další instituce k okamžitému vyslání monitorovacích týmů, které by dohlížely na evakuace z Aleppa. Zároveň ukládá generálnímu tajemníkovi OSN Pan Ki-munovi, aby co nejdříve konzultoval se syrskou vládou, povstalci a dalšími zainteresovanými stranami bezpečné podmínky pro pozorovatele.

Město minulý týden dobyly syrské vládní síly, které poté začaly s čistkami. Kvůli tomu Francie svolala mimořádné zasedání Rady bezpečnosti OSN .

Situace obyvatel v malé enklávě na jihu města, kterou ještě ovládají rebelové, je zoufalá. Doposud však nebyli všichni evakuováni. Evakuace se napřed odkládala, nakonec ale ve čtvrtek začala. V pátek však byla přerušena, protože vzbouřenci z bývalé Fronty an-Nusra neumožnili reciproční evakuaci šíitských obcí Fúa a Kafrája v Idlíbu.

Evakuace se obnovila až v neděli a pokračuje v pondělí, kdy bylo odvezeno i 47 sirotků. Podle OSN byly některé dívky v kritickém stavu kvůli dehydrataci a četným zraněním. [celá zpráva]

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám