Hlavní obsah

Autobusy připravené odvézt šíity v Sýrii byly vypáleny, evakuace odložena

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aleppo/Damašek
Aktualizováno

Autobusy, jež směřovaly do šíitských obcí Fúa a Kafrája v syrské provincii Idlib, odkud měly evakuovat zraněné a nemocné, se se dostaly do palby. Některé shořely. Přesto byla v neděli obnovena evakuace lidí z obklíčené části Aleppa, uvedla syrská státní televize. Jako první odjíždějí rodiny s dětmi. Večer ale byla kvůli nedostatku bezpečnostních záruk pro část evakuovaných osob opět odložena, nový termín obnovení stanoven nebyl.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Autobusy připravené k evakuaci obyvatel byly vypálenyVideo: Reuters

 
Článek

"Operace byla odložena kvůli absenci záruk pro bezpečnost evakuovaných osob ve dvou vesnicích Fúa a Kafrája," uvedl šéf SOHR Ramí Abdar Rahmán, který je v Británii a o Sýrii informuje prostřednictvím informátorů v Sýrii. Podle Rahmána za to může útok ozbrojenců na dvě desítky autobusů vyslaných k evakuaci obou šíitských vesnic. Podle dřívějších zpráv pět nebo šest vozidel bylo zničeno palbou.

"Evakuace jsou dočasně přerušeny," potvrdil agentuře AFP Jásir Júsuf ze skupiny Núr ad-Dína Zinkího. Zároveň ale zdůraznil, že incident nebude mít žádný vliv na pozdější obnovení evakuace.

Vypálené autobusy

Konvoj autobusů směřujících do Fúy a Kafráji byl obklíčen vzbouřenci. Ti několik autobusů zapálili, uvedla BBC. Podle státní televize bylo vypáleno pět autobusů.

Jiný popis podala televize SkyNews s odvoláním na rebely. Podle ní se k obcím dostalo několik autobusů a vozidel Červeného kříže. Podle vzbouřenců se na ně vrhl dav spolu s provládními silami a ne radikálové z bývalé Fronty an-Nusra, kteří se proti dohodě o evakuaci stavěli.

Foto: Ammar Abdullah, Reuters

Vypálená autobus určený k evakuaci zraněných z Fúy a Kafráje

Pokus evakuovat nemocné a zraněné z Fúy a Kafráje selhal již v pátek, když je nenechali projet bojovníci bývalé Fronty an-Nusra. Kvůli tomu byla přerušena evakuace obyvatel a vzbouřenců z Aleppa. [celá zpráva]

Podle vládních zdrojů má být v neděli obnovena evakuace obyvatel z obklíčené enklávy Aleppa, kterou drží vzbouřenci. Lidem se tam nedostává jídla.

Podle učitele angličtiny Wissama Zakry, který také čeká na odvoz, už přidělili rodinám čísla autobusů, které je odvezou.

Televize Hizballáhu Al-Manar uvedla, že do oblasti Aleppa držené vzbouřenci vjelo 75 autobusů.

Foto: ČTK/AP

Autobusy připravené k evakuci vzbouřenců a obyvatel z Aleppa vjely do čtvrti Ramúsa.

Složitá dohoda o evakuaci 

Podle televize Ichbaríja by mělo být nejprve odvezeno na 1200 zraněných, což je stejný počet, který by se měl odvézt z Fúy a Kafráje.

Podle televize Al-Manar se dohodlo, že z Aleppa se evakuují všichni lidé výměnou za evakuaci 2500 obyvatel Fúy a Kafráje. [celá zpráva]

Poté bude evakuováno dalších 1500 lidí z obou obcí výměnou za odvoz stejného počtu osob z města Zabadání a Madája u libanonských hranic, které drží vzbouřenci, ale jsou obklíčené vládními silami.

Reklama

Výběr článků

Načítám