Hlavní obsah

Putin jede na první cestu mimo postsovětské země od invaze na Ukrajinu

– Moskva

Zatímco ruská vojenská agrese na Ukrajině pokračuje, ruský prezident Vladimir Putin jede na svou první známou zahraniční cestu od invaze mimo postsovětské země. Navštíví Teherán, kde se setká s íránskými vůdci a také se svým tureckým protějškem. Jednat mají o válce v Sýrii a s tureckým prezidentem má šéf Kremlu také hovořit o dohodě, jejímž cílem je obnovit vývoz ukrajinského obilí přes Černé moře.

Foto: Reuters Tv, Reuters

Vladimir Putin

Článek

„Diskuze s Putinem se zaměří na obilí, Sýrii a Ukrajinu,” uvedl podle agentury Reuters vysoký turecký představitel, který si přál zůstat v anonymitě. Očekává se, že Rusko, Ukrajina, Turecko a OSN podepíší v následujících dnech dohodu, jejímž cílem je obnovit přes Černé moře přepravu obilí z Ukrajiny, které je zablokované v přístavech kvůli Ruskem rozpoutané válce.

Turecký prezident Recep Tayyip Erdogan, jenž se od ruské invaze na Ukrajinu staví do role prostředníka mezi Moskvou a Kyjevem, podle agentury AFP zároveň hrozí zahájením nové ofenzivy na severu Sýrie proti kurdským bojovníkům.

„Turecko chce podniknout v Sýrii 'zvláštní operaci', stejně jako Rusko podniká 'zvláštní operaci' na Ukrajině,” řekl AFP analytik Vladimir Sotnikov s odkazem na termín, jenž Moskva používá pro svou agresi vůči sousední zemi.

Putinova nemoc či svržení jsou zbožná přání, tvrdí šéf britské armády

Zahraniční

Zatímco Rusko a Írán jsou klíčovými podporovateli syrského prezidenta Bašára Asada, Turecko poskytlo pomoc povstaleckým skupinám, které stále bojují proti Asadovým silám na severozápadě země. Putin a Erdogan se situací v Sýrii budou podle mluvčího Kremlu zabývat také společně s íránským prezidentem Ebráhímem Raísím v takzvaném astanském formátu, jehož cílem je podle trojice iniciátorů nalézt mírové řešení situace v blízkovýchodní zemi. První jednání v tomto formátu se odehrálo v roce 2017 v kazachstánské metropoli, která se tehdy jmenovala Astana.

Putin svolal narychlo bezpečnostní radu

Evropa

Šéf Kremlu, jenž od zahájení ruské invaze na Ukrajinu navštívil pouze na konci června středoasijské postsovětské země, má v Teheránu naplánované rovněž setkání s íránským duchovním vůdcem ajatolláhem Alím Chameneím.

Tím, že jede na první velkou zahraniční cestu od invaze na Ukrajinu do Íránu, vysílá Západu signál, že Moskva bude usilovat o budování vztahů s tímto nepřítelem Spojených států, podotkla agentura Reuters.

Reklama

Výběr článků

Načítám