Hlavní obsah

Putin dorazil na historickou návštěvu Íránu

Novinky, DPA, BBC, znk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

TEHERÁN

Ruský prezident Vladimir Putin dorazil do Teheránu. Jedná se o první návštěvu ruského prezidenta od islámské revoluce v roce 1979. Bude jednat s představiteli země o íránském jaderném programu a vzájemných obchodních vztazích, zúčastní se také summitu států ležících u Kaspického moře. Putin přiletěl do Íránu i přes varování bezpečnostních služeb, podle kterých by se mohl prezident stát terčem atentátu.

Článek

Putin na summitu odmítl použití vojenské síly v oblasti Kaspického moře. V podstatě se tak vyslovil proti případnému vojenskému útoku na Írán kvůli jeho spornému jadernému programu.   "O použití síly v tomto regionu bychom ani neměli uvažovat," citovala Putina agentura Reuters.

Země regionu by ani neměly propůjčovat svá území k zahájení agrese proti svým sousedům, dodal ruský prezident podle agentury ITAR-TASS.   Nejvyšší ruský představitel navíc podpořil íránskou bezpečnostní iniciativu v regionu. "Nemohu nezmínit ani ruský návrh na vytvoření společné námořní skupiny operativní spolupráce Kasfor," dodal také v této souvislosti.

Putin se po summitu setká s prezidentem Mahmúdem Ahmadínežádem a duchovním vůdcem ajatoláhem Chomejním. Íránci doufají, že Putin během návštěvy potvrdí, že Rusko dostaví jadernou elektrárnu  v Búšehru. Chtějí také, aby se Kreml postavil proti sankcím, které na ně uvalila Rada OSN kvůli pokračujícímu jadernému programu.

Ruský prezident zřejmě požádá Teherán o větší flexibilitu v otázce obohacování uranu, již předem však uvedl, že si přeje mírové vyřešení celého sporu a vyzval mezinárodní společenství, aby mělo trpělivost.

Zprávy o atentátu

Lídr Kremlu měl do Teheránu podle původních informací dorazit už v pondělí večer, ale jeho příjezd byl odložen z důvodů, které ruská strana nevysvětlila.

O víkendu se objevily spekulace, podle kterých ruské tajné služby varovaly před možností, že na Putina bude v Íránu spáchán atentát, nebo že bude unesen. Íránská strana tato tvrzení označila za nepodložená.

Na summitu zemí ležících na břehu Kaspického moře, tedy Ruska, Kazachstánu, Turkmenistánu, Íránu a Ázerbájdžánu, se jedná o rozdělení mořského dna bohatého na ropu a zemní plyn.

Reklama

Související články

Putin se atentátu nebojí, navštíví Teherán

Ruský prezident Vladimir Putin nedbá údajné hrozby atentátu a navštíví v úterý ráno Teherán. Ruské tajné služby o víkendu oznámily, že Putin by se při návštěvě...

Výběr článků

Načítám